Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen och kostnadsökningarna märks i Falun

Annons

Priserna, lönerna, räntorna och energi har alla blivit dyrare än Falu kommun räknat med. Dessutom blev skattepengarna från staten mindre än beräknat. Landstinget och alla kommuner har drabbats.
Den beräknade vinsten på över 50 miljoner vid årsskiftet hoppas nu kommunalrådet ska bli ett nollresultat.

Sista augusti pekade ekonomin mot ett minus på mellan 13 och 14 miljoner vid årsskiftet.
- Det är så klart inte acceptabelt, säger kommunalrådet Mikael Rosén. m. Men erfarenheten pekar på att det inte blir så illa. Jag hoppas på ett plusresultat, även om det ligger nära noll. Det är acceptabelt med tanke på omständigheterna.

Back för sociala

Sedan i maj har alla förvaltningar haft ett uppdrag att få ned kostnaderna.
Trots det visar prognosen att socialnämnden kan gå back på över 18 miljoner, omvårdnadsnämnden på 8,4 miljoner och skolnämnden på 18,5 miljoner. Kommunstyrelsen har ett plus på 6,4 miljoner.
Orsaken att kommunalrådet och kommunstyrelsen ändå bedömer att det blir bättre under hösten är att det tar en viss tid innan besparingsåtgärder slå igenom och att vissa beräknade kostnader kan skjutas på framtiden.

Gammalt underskott

För skolans del är förklaringen till överdraget bland annat ett gammalt underskott som skolan fått ta med sig från tidigare år, fler barn i förskolan, större ersättningar till barn som går i skola i andra kommuner och i friskolor, ökade transportkostnader. Både personalkostnaden och maten kostar mer än beräknat.
Plusposter är att administration och ledning kostar mindre än beräknat och att personalkostnaden på gymnasiet minskat.

Fler fåt bidrag

Socialnämnden minus kommer sig bland annat av att fler söker och får socialbidrag. Det är ingen dramatisk ökning, men den fortsatta minskning som socialnämnden räknat med blev det inte. LSS, Lagen om stöd och service till handikappade, fortsätter att spränga beräkningarna.
Budgetarbetet för 2009 har också börjat ute på förvaltningarna.
I mitten av oktober ska förslagen vara inne för att budgetberedningen ska kunna börja arbeta.

Svårbedömt

- Ekonomin är mycket svårbedömd, säger Mikael Rosén. Vi har inte fått alla prognoser och vad finanskrisen får för effekter vet vi inte. Mycket talar dock för att den inte slår så hårt i Sverige.
Lågkonjunktur verkar dock alla vara överens om och därmed ska nog räkna med en kärv budget. Redan nu har nästan samtliga förvaltningar fått besked om att de ska krympa sina kostnader för nästa år.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons