Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än någonsin - bra kottår förklaringen

Annons

- Enligt min åsikt är ekorrarna nu fler än på mycket länge, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

- De senaste två åren har man kunnat se en betyande ökning av antalet individer.
Anledningen till ökningen är flera. De två senaste åren har varit bra så kallade ”kottår”. Det vill säga att det har funnits gott om mat.

Räven äter annat

- Att det dessutom varit rått- och sorkår har också en betydelse. Ekorrens fiender, bland annat räven, har kunnat livnära sig på annat än ekorrar, säger Björklund.
Ekorrarna parar sig två, tre gånger per år och får vid varje tillfälle upp till sju ungar.
De här djuren bor ofta i gamla fågelbon, gärna skatbon. De livnär sig på det mesta, en favoritföda är granens hanblommor.
På vintrarna ses de ofta vid fågelborden där de är storkonsumenter av bland annat solrosfrön.
Tyvärr kan ekorrarna vara något av marodörer också. Gärna plundrar de fågelbon på ägg. De är som mest aktiva morgnar och kvällar.
Ibland kan man se ekorrar som verkar förfölja varandra, snurrar runt på en tädstam eller hoppar från träd till träd. Då är det parningsdags. En gång i tiden jagades ekorren för det fina skinnet, som då gav hygglig inkomst till jägaren. Nu är jakt på ekorre väldigt sparsam.

Jagas inte

- Den jagas knappast alls nu mera, säger Björklund. Det var för 30-40 år sedan som sådan jakt var någorlund utbredd.
Den är fridlyst i Dalarna från 1 mars till 31 augusti.
Märkligt nog kan ekorren se olika ut, beroende på var den håller till. I norra Sverige till exempel är den mörkare med en utpräglad mycket mörk svans. Den ekorre vid ser här i landet kallas den röda ekorren. Nere i Europa finns det en grå ekorre, som utkonkurrerar den röda!

MATS LARSSON

Mer läsning

Annons