Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Sandra är påsken årets viktigaste högtid

Annons

Sandra Harfouche är katolik och för henne är påsken den viktigaste högtiden på året.
- Jesu uppståndelse är central för katoliker, säger Sandra Harfouche.

Skärtorsdagen är inte bara en halv arbetsdag utan är också en kristen högtid. För många icke-kristna svenskar handlar påsken mest om pynt, påskmiddag och ledighet, och vissa söker sig till kyrkan för gudstjänst av tradition. Den katolska kyrkan i Falun håller under påsk mässor hela veckan.

Påsken viktig

20-åriga Sandra Harfouche är medlem i katolska kyrkan och undervisar också yngre barn i rollen som kasket. För henne är påsken väldigt viktig.
- På skärtorsdagens mässa talar man om Jesus sista måltid med apostlarna och fader Raphael kommer tvätta fötterna på tolv personer som en symbolisk handling, precis som Jesus sades tvätta apostlarnas fötter, berättar Sandra.

Utstrålar trygghet

Sandra är en lugn person som utstrålar trygghet och kanske är det den lila inramningen som harmoniserar?
Lila är fastans färg enligt det katolska kyrkoåret. Inne i kyrkan är även korset och Jungfru Maria-statyn övertäckta av lila dukar. Det symboliserar stillhet men också sorgen för det lidande som Jesus tog på sig för människornas skull.
Katoliker fastar före påsk i 40 dagar, men på långfredagen bör man tänka på det särskilt.
- Långfredagen är nästan som en begravning, en sorgedag för att minnas vad som hände Jesus. Det är också fastans och abstinensens dag, berättar Sandra.
Varför är det så viktigt att fasta?
- Just för att känna med dem som inte har det lika bra som en själv, och ta på sig lite av det lidande som Jesus tog på sig för oss, säger Sandra.
Det finns inga särskilda restriktioner, man får bestämma själv vad man väljer bort att äta, dricka eller som vissa, avstå från tobak.
Lördagen, alltså påskdagen är dagen Sandra och andra katoliker ser fram emot, då Jesus uppståndelse inträffar.
- Då är det uppståndelsemässa och en glädjetid. Det händer att vi hälsar varandra med ”Jesus är uppstånden” och då svarar den andre ”ja, han är sannerligen uppstånden”. Det är en väldigt fin stämning, glatt och roligt, berättar Sandra.

Påskpynt

Hemma hos Sandra pyntas det också med påskris, fjädrar och tuppar, men några godisfyllda påskägg blir det inte direkt.
- Vi har chokladägg hemma för att bjuda på om det kommer någon, men inte mer än så, säger Sandra.
Däremot tar många med sig ägg eller annan mat till nattmässan på påskafton för att få den välsignad inför söndagen, då många äter en finare påskmiddag hemma. En fin ceremoni som börjar tyst och medan kyrkan är mörk, som sedan övergår till tända ljus och glädje berättar Sandra.
- Tror man på döden men inte uppståndelsen har man missat något. Det är hoppet och glädjen i Jesus uppståndelse som gör att tron kunde leva vidare, säger Sandra.

Vill bli läkare

Sandra bor hos sina föräldrar och har som ambition att bli läkare.
- Jag har alltid varit fascinerad av människokroppen och biologi, säger hon och skrattar.
Sandra har sökt in på läkarlinjen de senaste två åren med toppbetyg och vill helst komma in i Uppsala för att ha nära hem. I april gör hon högskoleprovet och hoppas att det ger frukt, kanske redan till hösten. Det gäller att fortsätta hoppas!

CECILIA BURMAN
023-475 56

Fotnot: Katolska kyrkan i Falun har cirka 700 medlemmar.
I hela Sverige uppskattas katolska kyrkan ha 84 000 medlemmar.

Mer läsning

Annons