Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar protesterade mot besparingarna

Annons

Flera hundra föräldrar och elever protesterade i går mot de planerade besparingarna inom skolan i Falu kommun. Vid dagens möte i fullmäktige har majoriteten lagt ett besparingsförslag på 40 miljoner kronor.
- Vi vill tala om för politikerna att de måste lyssna på föräldrarna, säger Camilla Sparring som var en av initiativtagarna till manifestationen.

Föräldrar, elever och skolpersonal samlades på Stora Torget vid rådhuset för att säga sina synpunkter om förslaget till besparing som ska upp till beslut vid dagens kommunfullmäktigemöte.
Den borgerliga majoriteten vill spara 40 miljoner inom skolan. Socialdemokraterna vill lägga in 11 miljoner för att klara nedtrappningen. Miljöpartiet vill höja skatten med 10 öre och därmed få in 10 miljoner.
- Om de lägger ner Tofta skola så dödar det vår by, säger Fredrik Arcari, som hamnade i en het diskussion med skolnämndens ordförande Maria Gehlin.

Hårda diskussioner

Kommunalrådet Dan Westerberg, c, Maria Gehlin, fap, och Åsa Nilser, fp, var de politiker från majoriteten som mötte demonstranterna.
De fick ta emot en rejäl hög av den tryckta skolplan, som föräldrarna lämnade tillbaka i protest.

"Många drabbas"

- Vi vill markera att det är många väljare det handlar om. Det är så många som drabbas. De måste tänka på vad de gör. Är det så kärvt måste de se till vad de har för uppdrag, sa Camilla Sparring uppfodrande om politikernas val.
Tidvis var diskussionen tuff mellan föräldrar och politikerna.
- Det behövs mer pengar till skolan. Vi får se om vi kan hitta mer pengar. Vi har tid på oss att se konsekvenserna, sa Dan Westerberg.

Plakat och banderoller

"Förstör inte vår framtid", Bua styrelsen", "Rör inte skolan" och "Låt skolorna vara", stod det på plakat och banderoller på Stora Torget.
Men Dan Westerberg såg inget negativt med demonstrationen.
- Det är bra med folkliga protester, sa han, i alla fall innan diskussionerna blivit intensiva.

"Färre elever"

Den politiska majoriteten argumenterade för att det minskade elevantalet krävde besparingar.
- Det minskar med 2000 elever under 10 år, sa Maria Gehlin.
Föräldrarna och eleverna menade att det var mer drastiska besparingar än vad skolan kunde tåla.
- Lärartätheten sjunker, menade flera.

"Lärartätheten sjunker"

På Stora Torget fanns också oppositionspolitiker.
- Majoriteten drar ner så häftigt. Det är helt OK att minska antalet lärare när elever minskar. Men med förslaget så sjunker lärartätheten. Det kan vi inte acceptera, sa socialdemokraten Johnny Gahnshag.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons