Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre regementschefen Fredrik Gyllenram talade vid återinvigningen

Annons

Under lördagen firade Dalregementet i Falun 100 år.
Ett sekel har gått sedan flytten från Rommehed. Dalregementets museum återinvigdes.

På kaserngården var det ”Öppet hus”. Musikkåren hade vandrat från Stora torget och spelade, terrängbilar, hundar, sjukvård, motorcyklar och stridsmoment visades upp i all sin forna prakt och funktion. Under eftermiddagen återuppstod den klassiska Dalmilen. Fredrik Gyllenram, klippte ett band och förklarade Dalregementets museum för återinvigt. Han talade innan och betecknade I 13 som ett typiskt bygderegemente. 90 000 rekryter har genom åren fått sin militära träning i Falun. Nästan samtliga från Dalarna.
- Dalfolket har alltid känt en stolthet att komma från bygden. Det har varit bärande för både bygden, folket och regementet I 13, sade Gyllenram som mellan åren 82-87 var regementets chef.

Dalregementet inte I 13

Herr Gyllenram har under sin militära gärning rört sig på många ställen i landet. Överallt har militärer förknippat sig själv med regementsbeteckningen.
- Men dalfolket har i alla tider uppgett Dalregementet som identifiering. Inte regementsnumret. Det tyder på en stolthet och högaktning för sin bygd.
Inte riktigt lika nöjd uttryckte sig Gyllenram med Dalregementets museiverksamhet.
- Många regementen har länge haft museiverksamhet. Här i Falun först sedan 1987. Det har man varit dåliga på, uttryckte han.

Nedläggningen

Dalregementet lades ned år 2000. Gyllenram verkar närmast dystopiskt inställd.
- Vi har väl intet ont av nedläggningen. Men senare generationer kommer sannolikt att få sota för den.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons