Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt oenigt om VA-taxan

Annons

Principen är klar; ökade kostnader för att sanera avlopp som i Gårdvik ska finansieras skattevägen. Men det blir en bedömning från fall till fall hur och när kommunen har råd.
Och det tycker inte oppositionen är några klara besked.- Vi får titta på område för område och se vad vi har råd med, säger Dan Westerberg, c-kommunalråd.
I områden som Gårdvik riskerar det att bli mycket dyrare än normaltaxan på runt 90000 kronor att sanera avloppen. Då ska kommunen bedöma situationen från fall till fall. Men grundprincipen är att fördyringar ska tas ut skattevägen. Lagen tillåter inte att det sker via en höjning av taxan.
- Vi får ta det i den takt vi kan. Men med oppositionens modell är risken den att det inte blir någon sanering överhuvudtaget, säger Westerberg.
Det finns 10-15 områden som Gårdvik i kommunen där avloppen behöver saneras och skattepengarna behövs till vård, skola och omsorg, betonar Sören Johansson, v, och Jonny Gahnshag, s.
- Vi vill avsätta en miljon 2009 som en markering. Men många kommuner går runt lagen, ett sätt att försöka få den ändrad, säger Gahnshag.
I Gårdvik är läget akut, avloppen är så dåliga att de riskerar att förorena dricksvattnet, betonar Sören Johansson.
Westerberg ger inte mycket för oppositionens miljon.
- Den räcker inte långt. Och det är 2010 pengarna behövs. Då går det åt betydligt mer än så.
Bägge blocken vill uppmuntra lokala lösningar som att gårdviksbor och andra till exempel gör grävjobb i egen regi.
Det är Falu Energi och vatten som fastställer taxan. Bolaget har tidigare sagt att runt 90000 kronor kan vara normalt för att dra nya avlopp.
- I nya fastigheter är det inga problem. Där bakas de här kostnaderna in i lånen. Det är i Gårdvik och liknande områden som det blir problem, betonar Johansson.
Frågan har manglats i fem och på fullmäktige den 11 december ska politikerna klubba principerna för den nya VA-taxan som Falu Energi och vatten sedan fastställer.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

.


Ska diskutera tillsammans
En lösning över blockgränserna kan bli aktuell även i Falun på samma sätt som i Borlänge. Majoriteten sade inte bu till oppositionens förslag under gårdagens kommunstyrelse. Oppositionen vill ge 9,1 miljoner extra till skolan, tre miljoner till socialnämnden som kompensation för ökade socialbidrag och även öka driftanslaget till arbetsmarknadsenheten med 1,5 miljoner på grund av arbetsmarknadsläget. Dan Westerberg, c, betonar att han och övriga i majoriteten inte tagit ställning till extrapengarna utan till att sitta ned och diskutera.
Kommunens läge är tufft med runt 600 miljoner i låneskuld på en omsättning på runt 2,5 miljarder, betonar Sören Johansson, v, som vill satsa på investeringar som skolrenoveringar som ger jobb men skjuta på investeringar som jobben vid Runns norra strand som inte ger så många arbetstillfällen. De extra anslag som ska diskuteras är mindre justeringar. I stort är blocken eniga om budgeten och sparförslagen som rör skolan.
Lägre avgifter för familjer med låga inkomster

FALUN
Politikerna enades om oppositionens förslag att fortsätta ge familjer med låga inkomster lägre avgifter i förskolan. Familjer med inkomster under 10000 kronor får behålla den sänkta taxan och familjer med inkomster under 5000 kronor i månaden slipper avgift i förskolan även i fortsättningen. Det rör 72 hushåll i Falun och totalt 100000 kronor.
Västra skolan blir kvar till 2011

FALUN
Västra skolan blir kvar som högstadieskola till 2011. Det beslutet står fast. Elevantalet minskar, dessutom riskerar en privatskola som Kunskapsskolan att locka elever om den etablerar sig, betonar Dan Westerberg, c. Och det är en av anledningarna till att oppositionen vill ha en kommunal skola kvar i centrum. Det ska inte bara finnas en privat högstadieskola centralt, enligt s, v, och mp.
Ja till bidrag till
Folkmusikens hus
FALUN
Politikerna i kommunstyrelsen är eniga. Falun ska ge bidrag till Folkmusikens hus i Rättvik på totalt 69000 kronor per år. Förutsättningen är att övriga kommuner bidrar.Mer läsning

Annons