Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-ledaren Jan Björklund röt till på folkpartiet Dalarnas årsmöte

Annons

Folkpartiet Liberalerna Dalarna hyllade sin partiledare Jan Björklund med lovord, tio kilo potatis, rättvikshäst och present från gruvan när han inledde partidistriktets årsmöte i helgen.
- När dalmasarna ryter till är det bäst att lyssna, sa utbildningsminister Björklund när han mötte partikamraterna från Dalarna.

Under det timslånga talet var det mest kritik mot hur dåligt den förra regeringen skött sig och hur bra det blivit sen alliansen tagit över.
- På ett och ett halvt år har skapats 150 000 nya jobb och det beror inte bara på högkonjunkturen. Det har bidragit till att öka statens inkomster med 40 miljarder kronor, sa Björklund och menar att fler ska ut i arbete.
- Att förtidspensionera folk är omänskligt, fortsatte han.

Kritiserade Sahlin

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fick sig flera påhopp för att bland annat ha höjt Ingvar Kamprad till skyarna fast hon aldrig träffat honom. Björklund tycker att hon borde fråga Kamprad varför han inte bor kvar i Sverige och varför Ikea inte längre är svenskt, men nämnde inte den kritiserade utförsäljningen av Vin Sprit.
Men han erkände att det tagits många tuffa beslut sedan alliansen kom till makten om bland annat sänkt A-kassa och försämringar för pensionärer. Och han lovade förbättringar att se över fördelningen till bland annat pensionärerna, psykvården, tandvården och förskolan.

Slapphet i skolan

Mest kritik fick den förra s-regeringen för sin skolpolitik och att den bestämde sig för att alla utbildningar skulle förberedas för högskola. I den nya gymnasiereformen, som är ute på remiss, ska det bland annat bli hårdare tag med tydliga kunskapsmål och högre krav på lärarna.
- Ribban måste finnas för att höjas och sänkas, som det är nu finns det ingen ribba alls. Det är förödande
- Vilken slapphet som råder. Det är arbetarklassens barn som är de stora förlorarna i dagens skola, drämde Björklund till med och fick applåder av partikamraterna.
RITA LARSSON

Mer läsning

Annons