Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från norr till söder med tusen kronor på fickan

Annons

Att fixa sommarjobb behöver inte vara svårt. Det vill två grabbar från Uppsala bevisa. Tillsammans jobbar de sig från norr till söder i Sverige med tusen kronor på fickan - på måndagen besökte de Falun för att jobba på Bilprovningen.

När sommaren närmade sig och det var dags att söka sommarjobb hörde de båda Uppsalaborna David Falk, 19 år, och Fredrik Hjorth, 20 år, flera kompisar klaga på hur svårt det var att fixa sommarjobb. Då föddes idén till projektet Road Trade.
- Först och främst är det ett experiment. Vi vill ta reda på om jobb är något man får eller om det är något man skaffar sig. Men vi vill också inspirera andra ungdomar till att vara mer aktiva när de söker sommarjobb, säger Fredrik Hjorth.

DD träffar de båda jobbresenärerna på Bilprovningen i Falun. Där spenderar de dagen med att tvätta bilar och rengöra lokalens väggar från avgaser. De kom till Falun från Gävle igår kväll.
- Vi får se hur länge vi stannar, kanske åker vi vidare redan ikväll, säger David Falk.
Den 1 juli lånade de en fulltankad bil och lade tusen kronor i reskassan. Tanken är att de ska klara sig hela vägen från Kiruna till Ystad på en månad. Resvägen är inte bestämd på förhand men efter snart halva tiden har de hunnit med att jobba i bland annat Kiruna, Skellefteå, Sundsvall och Gävle. Efter att ha hållit sig till kusten bestämde de sig för att dra inåt landet och besöka Falun.
- Vi vet inte riktigt vad nästa anhalt blir. Det enda som är bestämt är att vi kommer att undvika Uppsala. Det hade ju varit att fuska, säger Fredrik Hjorth.

Jobbet på Bilprovningen fick de på måndagsmorgonen när de blev uppringda av platschefen Maria Gustavsson som fick höra talas om Road Trade genom en kollega.
- Det är härligt att de vill inspirera andra. Vår vaktmästare har varit på semester så vi hade en del småfix som behövde göras, säger Maria Gustavsson.

De båda killarna upptäckte omgående att reskassan gick att expandera med hjälp av hårt arbete. Från början var tanken att klara sig. Nu handlar det snarare om hur mycket det går att tjäna ihop i slutändan.
- Vi har ungefär fem tusen kronor i kassan nu. Men vi har inte satt upp något mål för hur mycket vi ska tjäna ihop, bara att det ska bli så mycket som möjligt, säger Fredrik Hjorth.

För att minimera utgifterna äter de billigt och sover i bilen eller hos någon kompis på vägen. I Falun lånar de Davids mormors lägenhet. Nödvändiga resverktyg som mobilt bredband och dekaler att fästa på bilen har de lyckats hitta företag som sponsrar med.

Vilket är det roligaste jobbet ni haft hittills?
- När vi sanerade klotter i Sundsvall. Vi tog fem hundra kronor per kvadratmeter vi sanerade. Det har jag förstått är billigt jämfört med vad det vanligtvis kostar, säger David Falk.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

FOTNOT: Följ de båda killarnas resa genom Sverige på: www.roadtrade.se.

Mer läsning

Annons