Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgården i Enviken kan räddas

Människor gick samman i Enviken när beskedet kom att deras fritidsgård och bibliotek skulle stängas.
"Jag blev jättearg", berättar Elsa Bergman som går i femte klass på Rönndalsskolan i Enviken.

Annons

Det var i maj i år som Kultur- och fritidsnämndens beslut nådde Enviken. Nämnden behövde spara pengar och det skulle man göra genom att stänga ett antal fritidsgårdar i Falu kommun.

– Det var fullsatt på kommunens informationsmöte i sockenstugan i Enviken. Alla blev upprörda när tjänstemännen redogjorde för besparingsplanerna, berättar Sixten Andersson, ordförande i PRO, som tidigt bestämde sig för att ta upp kampen, dels för att barnen ska få ha kvar sin fritidsgård men också för att den ska vara öppen längre och för fler barn.

TV: Demonstration i Enviken när byborna ville behålla fritidsgården

Eva Alfon, biträdande rektor på Rönndalsskolan i Enviken och ordförande i intresseföreningen. – Med  hjälp av dialog och samtal har vi kunnat påverka ett beslut i en annan riktning.

Knappt en månad senare tar människorna i Enviken initiativet till en träff med ledamöterna i kommunfullmäktige. Då hade man gått samman och pratat ihop sig. Den dialogen, på initiativ av bygdens folk har nu ändrat på förutsättningarna.

– Vid det mötet väckte vi frågor om bland annat hållbar utveckling för landsbygden, om miljöfrågor och om möjligheter till service och ett levande samhälle också för oss som inte bor i stan, berättar Eva Alfon, biträdande rektor och ordförande i intresseföreningen Enviken.

TV: Nedstämt på fritidsgården när nedläggningsbeskedet kom

Budskapet var tydligt till beslutsfattarna; Envikens människor vill ta sitt ansvar men behöver hjälp.

– Nu ville vi i PRO vara med och dra vårt strå till stacken, säger Sixten Andersson.

Sixten Andersson, ordförande i PRO Enviken. – Jag ser fram mot alla de saker som barnen kan lära mig om pokemon, mobiltelefoner och  internetsurfande.

Efter det andra mötet under försommaren med Falu kommuns politiker har frågan tagit en ny vändning. Nu har tjänstemännen fått i uppdrag att titta på om verksamheten på fritidsgården i Enviken kan bedrivas med hjälp av projektpengar, som ett pilotprojekt och med PRO ombord.

– Enas kommunen kring projektidén kommer vi i PRO från och med årsskiftet att fungera som personal på fritidsgården vissa eftermiddagar. Det betyder att barn mellan 10 - 12 år också får möjlighet att vara där. Så har det inte varit förut, berättar Sixten Andersson.

TV: Påstådda alternativ till Envikens ungdomar existerar inte

Nu hoppas han och alla 10 - 12 åringar i Enviken att kommunens besked, som förväntas komma i november, är ett positivt besked, att fritidsgården får vara kvar och öppen också för de.

Elsa Bergman, Lisa Söderlund och Julia Åsberg i femte klass på Rönndalsskolan i Enviken. – Vi vill också kunna gå på fritidsgården.

– Det ska bli trevligt att träffa ungdomarna i deras miljö. Jag ser också fram mot alla de saker som barnen kan lära mig om pokemon, mobiltelefoner och internetsurfande, säger Andersson.

Just nu håller barnen på Rönndalsskolan tummarna. Snart får de veta om de har någonstans att gå efter skolan.

– Det skulle var jättebra om vi som går i femman också fick komma in på fritidsgården. Det är ett bra ställe att lära känna nya människor på, säger Julia Åsberg.

LÄS MER: Nämndordföranden: "Jag skrev inte konsekvensanalysen av nedläggningen"

Innan Lisa Söderlund i klass fem springer iväg för att äta säger hon att fritidsgården är en bra plats att lära känna nyanlända på. Att där kan man träffas och öva på det svenska språket.

– Och får vi sällskap av pensionärerna på fritids kan vi ju lära oss jättemycket om hur det var förr. Det vill vi.

Mer läsning