Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra falukvinnor ställer ut i Grand Hotells foajé

/
  • Anneli Garbergs, Anna Eleonora Persdotter, Inger Molin och Kristina Grane ställer ut månaden ut i Grands foajé i Falun. FOTO:BETI DJUSE
  • Britt-Marie och Gunnar Nordenström tänkte avverka tre utställningar. -- Ett jättebra tillfälle att se mycket bra konst. FOTO:BERIT DJUSE
  • En av Anna Eleonora Persdotters skulpturer.

Annons

Ett 50-tal konstnärer öppnade dörren på ett 30-tal platser under Konst i kvadrat i Falun och Borlänge i helgen. Allt från ateljéer och gallerier till utställningslokaler. I Grand Hotells foajé i Falun ställer fyra falukvinnor ut månaden ut.

Konst i kvadrat är en nybildad ideell förening av konstnärer och hantverkare som står bakom helgen jättearrangemang.
- Det är meningen att det ska bli en konstrunda varje år, berättar Anna Eleonora Persdotter, en av de fyra som ställer ut i Grands foajé månaden ut.
Precis som Kristina Grane, Anneli Garbergs och Inger Molin har Anna Eleonora Persdotter börjat måla på senare år.
- Konst är både läkande och berikande, betonar hon.
Och det blir mer berikande för åskådarna som får uppleva flera olika tekniker och uttryckssätt, betonar hon om den gemensamma utställningen.
Hon ställer både ut skulpturer i gips och målningar i akryl och blandteknik. Hon testade att skulptera i sten men valde gips som är betydligt mer lättarbetat. En av hennes tavlor heter Mötet och föreställer en gammal kvinna med käpp som står böjd och tittar på ett jätteansikte som avtecknar sig på himlen likt ett ljussken.
- Åskådaren får själv avgöra, säger hon när fotografen tycker sig se en häxa i kvinnan.
Anna Eleonora Persdotter har gått en tvåårig konstskola men försörjer sig inte på sin konst.
- Inte än, säger hon.

Gammal konstart

Kristina Grane som arbetar som sjuksköterska till vardags började måla på Öland för två år sedan i tekniken Vedic Art.
- En mångtusenårig konstart som kommer från Indien. Ett kravlöst sätt att måla som passar mig, säger hon.
Motivet växer fram så småningom, det är inget hon bestämmer från början, berättar hon. Hon visar bland annat en akrylmålning som heter Det kollektiva. En grupp människor står tillsammans. De är inte tydligt avtecknade och man får själv avgöra om man tycker att det är ett positivt eller negativt kollektiv.
Anneli Garbergs och Inger Molin kommer också från Falun och de ställer ut målningar i akryl och blandteknik.
- Ett jättebra tillfälle att se mycket bra konst, säger Britt-Marie och Gunnar Nordenstöm, som bestämt sig för att besöka Erik Grinds utställning i Främby Udde och Kulturcentrum Asken i Borlänge under helgen för att se Bosse Wallertz, Katherine Tandånäset, Lennart Aspman och Ulf Janssons konst.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons