Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam vattentäkt för de båda orterna

Annons

Falun och Borlänge kommer gemensamt att öppna en ny vattentäkt i Lennheden. För båda städerna innebär det bättre skydd för dricksvattnet. Faluns tätort kommer att få grundvatten från Badelundaåsen, där många andra kommuner tar sitt fina dricksvatten. Idag får Faluborna sitt vatten från Rogsjön.

Både Falun och Borlänge har bra dricksvatten. Falun tar ytvatten från Rogsjön i Bjursås. Säkerhetsreglerna förytvattentäkter blir allt hårdare. Därför har Falun redan för flera år sedan sneglat på Lennheden, i Borlänge kommun. Dessutom är vattenledningar är från 1950-talet och det är svårt att veta hur länge till de håller.
Borlänges huvudvattentäkt i Tjärna ligger för centralt, utsatt för bland annat trafik.

Mycket bra vatten

2002-2003 startade Falun och Borlänge ett projekt för att se om det var möjligt att öppna en gemensam vattentäkt i Lennheden. Sedan dessa har man konstaterat att vattnet är mycket bra. Man har pumpat upp mängder av vatten för att se hur omgivningen påverkas.
- Grundvatten är säkrare än ytvatten, säger Bengt Gustafsson, vd för Falu Vatten&Energi. Det påverkas inte av klimatet. Det sägs att i det finns lika mycket vatten i åsen som i Dalälven.
Ett nytt vattenverk, ledningar från Lennheden till Tjärna och ledningar från Tjärna till Gruvriset i Falun kostar förstås. Bengt Gustafsson räknar med investeringen på 160-170 miljoner kronor.
- Men då skulle vi ha vattenbehovet säkrat för flera generationer framåt.

Finansieras genom lån?

Han säger att det kan bli ett gemensamt bolag mellan Borlänge Energi och Falu Energi&Vatten. Nu ska finansieringen ska göras klar, troligen genom lån. En omfattande miljökonsekvensutredning ska till, detaljplaner ska fram.
Vattenledningen från Tjärna kommer troligen att gå norr om vägen, på Aspebodasidan. Placeringen påverkas bland annat av planerna på en ny järnväg. Ledningen ska komma fram i Faluns reservoar i Gruvriset och är då inne i Faluns vattenledningsnät. Leningen blir 600 mm grov och klarar att levererar 15 miljoner liter per dygn till Falun.
Bengt Gustafsson tror att det nya vattnet ska finnas i ledningarna 2012 eller 2013.

200 kronor mer

- Jag tror inte att faluborna märker någon skillnad, säger Bengt Gustavsson. Det viktigaste är att man spolar ordentligt innan man dricker så att vattnet inte tar smak av att stå i ledningarna.
Cirka 200 kronor mer per år kommer faluborna att få betala för det säkrare grundvattnet.
Rogsjön och Tjärna kommer att bli kvar som reservvattentäkter för Borlänge respektive Falun. Enligt Bengt Gustafsson är säkerhetskraven på sådana lite mindre än på en huvudvattentäkt.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons