Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för 330 bostäder – Coop närmare etablering

De 330 bostäderna vid Kungsgårdsvägen, Coops byggnationer vid gamla DD-huset och båthus i Jugansbo. Samtliga tre ärenden har nu fått grönt ljus efter miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde under onsdagen.

Annons

De 330 bostäderna vid Kungsgårdsvägen stegar allt närmare byggstart. Men vägen till onsdagens beslut där detaljplanerna vann laga kraft har varit allt annat än rak.

Område för byggnationer vid Kungsgårdsvägen

Den 20 juni skrev Dala-Demokraten om två överklaganden som hänvisade till miljöbalken och artskyddsbestämningen. Motståndet gällde byggnation i närheten av Högbobäcken där strandskyddet åberopades.

LÄS ÄVEN: Bygget vid Kungsgårdsvägen överklagas – trafiken mångdubblad sen 1990-talet

Överklagan behandlade även beståndet av vattensalamandlar där Falu kommun ansågs ha begått lagbrott i och med artskyddsförordningen.

Överklaganden behandlade även trafiksituationen i området, främst längs med Kungsgårdsvägen. Från och med den 14 augusti trafikeras Kungsgårdsvägen mellan klockan 05 och 02. Man hänvisade problemet med en trafikinventering som gjordes 2009 där det konstaterades 1013 fordon per dygn.

"Det är inte trafikvolymerna som är problemet"

Ytterligare en överklagan inkom gällande på- och avfarter till området, något som även oppositionen i Falu kommun tog fasta på och ärendet återremitterades.

–Hälften av bostäderna har trafikmatning ut mot regementet, men Mikael Rosén (M) har rätt till att trafiksituationen i området är svårt i dag. Men det är inte trafikvolymerna som är problemet, men man kan heller inte förringa obehaget de boende känner. Vi kommer föreslå åtgärder för hastigheterna och införa förbud mot tung lastbilstrafik, sa Gahnshag till Dala-Demokraten den 14 april.

LÄS MER: Detaljplanerna i Jugansbo ändras till fördel för båthus

Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och likaså Coops etablering vid gamla DD-huset. Likaså bostadsplanerna vid Jugansbo där man ändrade i detaljplanen till fördel för båthus, något miljöpartiet reserverade sig emot.

LÄS OCKSÅ: Bostadsplanerna vid Jugansbo går vidare efter lång debatt

Mer läsning

Annons