Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvrisskolans rektorer ser inga lösningar

Annons

FALUN.
- Jag ser inte hur vi ska kunna bedriva skola med mer besparingar. De senaste åren har vi gjort vad vi kan för att anpassa oss till sparkraven och nu kommer det mer.
Det säger Eva-Lott Grafman, rektor för högstadiet på Gruvrisskolan. Hon får helt medhåll av sin kollega Birgitta Lindqvist, som är rektor för de lägre klasserna.

Eva-Lott Grafman berättar vad som hänt de senaste åren.
- Vi har betydligt större klasser. Där vi förut hade cirka 22 har vi nu 27-28 elever i varje klass.
Effekten av större klasser är att det blir svårare för lärarna att hinna med varje elever. Därför har man valt att slå ihop undervisningen i längre pass. Det blir dubbeltimmar.
- Dels får man ned tempot dels hinner läraren med alla eleverna, säger Eva-Lott Grafman.
Ett annat exempel är att lärarna fått mer undervisningstid än tidigare.
- Detta plus större grupper gör att lärarna tvingas prioritera verksamheten eller individen, säger Eva-Lott Grafman. Lärarna far illa av att känna att de inte hinner med alla elever. Lärarna uttrycker stor trötthet och stress över att tvingas ge avkall på omsorgen.
Det finns färre specialpedagoger på skolan..
- Eleverna påverkas genom att atmosfären blir tuffare, det händer mer, det blir lite stökigare och de vuxna hinner inte vara med på samma sätt som tidigare.
Bland föräldrarna finns också en stor oro, särskilt bland dem som har barn som är i behov av extra stöd.
- Man undrar: Kommer mitt barn att bli sett? säger Eva-Lott Grafman.
Eva-Lott Grafman säger att nu kommer kvaliteten att drabbas, Hon tycker att det låter förfärligt att Falun ska dra ned ännu mer och få den sämsta lärartätheten.
- Samtidigt har vi dyra lokaler och dyr mat.
Hon berättar att lokalkostnader per elever ökade från 22500 kr till 25208 kronor mellan 2006 och 2007. Samtidigt ökade matkostnaden per elev från 4460 till 5375.
- Vi har samma mat, tillagad på samma sätt men vi bytte huvudman från skolförvaltningen till Kommunservice.
- Låt oss i skolan slippa försörja andra förvaltningar genom att betala överpris för lokaler och mat, säger Birgitta Lindqvist.
På frågan hur Gruvrisskolan ska kunna spara mer 2009 och ännu mer åren därpå svarar båda rektorer att det inte går och berättar att de legat sömnlösa när beskedet kom.
- Jag ville inte tro det, men nu vet jag att det blir värre, säger Birgitta Lundqvist.
- Hur ska vi få ihop det med behöriga lärare, undrar Eva-Lott Grafman. Vi kommer att tvingas att ta bort sånt som vi inte måste göra, tillsynen av barnen och kontakterna med hemmen kommer att drabbas.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons