Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Larsson föreläste i Toftaskolan om etik och moral

/

Annons

I går avslutades den serie föreläsningar om etik och moral som Håkan Larsson hållit i Toftaskolan. Han hoppas att han fått eleverna att tänka till lite, och får beröm av lärarna som tycker att det har varit jätteviktigt.

- Mormor tog en sak som inte var hennes, för hon såg så dåligt, säger en pojke i klassrummet.
Håkan Larsson berättar att vem som helst kan ta någon annans sak, av misstag. Han förklarar skillnaden mellan mitt och ditt, ett av de ämnen han tar upp till diskussion med barnen. Men man talar också om svordomar, varför man retas, förstörelse och respekt. Varför man kallar varandra för saker och varför man slåss.

Tränare i Falu BS

Håkan Larsson är tränare för Falu BS, och klubben står som arrangör för skolbesöken. Besök som varit mycket uppskattade. Susanne Jansson är klasslärare i förskoleklassen, som tillsammans med årskurs ett sitter och lyssnar för den sjätte och sista gången.
- Det har varit jättebra. Vi har lärt oss så mycket, och Håkan har verkligen givit barnen en insikt. Han har lyft ned samtalen på deras nivå och fått dem delaktiga. Vi är otroligt tacksamma att han varit här och hade gärna tagit emot tio besök till.
- Man kan kasta ägg på husen, säger en pojke när samtalet gått vidare till att handla om förstörelse.

Pekar ut varandra

Någon berättar att nätet till pingisbordet blivit sönderbränt och att det eldats på ringklockan till fritids. Sedan pekar några barn ut varandra i sådant som gått sönder, men Håkan Larsson skiljer på det som gått sönder av misstag och det som förstörts med avsikt. Något barnen förstår.
- Min lillabrorsa kastade sönder en lampa som pappa fått av farmor, fast det var inte meningen, förklarar en elev.
Man hinner inte gå igenom allt, barnen pratar och Håkan Larsson tar sig tid. Han lyssnar, visar med exempel och små scener hur det kan gå till. Och hela tiden viftar armarna på barnen som vill prata.

Tufft i skolan

- Jag tycker det har varit bra, berättar Håkan Larsson. Det går inte att helt vända världen upp och ned, men barnen har varit bra på att öppna sig. Många vuxna förstår inte hur tufft det är i skolan. Lärare är tvungna att vara så mycket mer än lärare. Man ska hantera konflikter, vara psykolog och socialarbetare på samma gång. Man måste kunna tio yrken när man arbetar i skola. Men jag hoppas att jag väckt en tanke hos de här barnen. Jag har själv ändrat mig, försöker leva som jag lär. Jag svär inte, och jag försöker också få laget jag tränar att tänka till lite.
MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons