Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva hjärtkliniken är renoverad. Nästa år ska allt vara klart

/
  • -- Vi slipper flaskhalsar och ska kunna ta emot fler patienter när allt är klart, säger Pär Lennart Ågren, verksamhetschef för hjärtkliniken. FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND
  • Ingrid Nilsson tar emot i en helt ny reception.

Annons

Halva hjärtkliniken i Falu lasarett är nyrenoverad och ombyggd. Ett jättelyft, inget har gjorts sedan huset byggdes 1973, berättar Pär Lennart Ågren, verksamhetschef .
- När andra halvan blir klar i september nästa år slipper patienterna skjutsas upp och ner i hissen och hela kliniken kommer på samma plan.

- Jätteroligt att få vara med tills allt blev så här fint, säger Ingrid Nilsson som nu tar emot i en helt ny reception.
Hon går i pension i vår efter 20 år på kliniken och 48 år i landstinget. Hon och andra i personalen har varit med och planerat renoveringen i 10-11 års Alltsammans har skjutits upp två gånger på grund av landstingets ekonomi. Nu hade ombyggnaden kommit så långt att den inte gick att stoppa när lågkonjunkturen slog till.
- Till slut blir det också så opraktiskt och tungrott för patienter och personal att det slår tillbaka på verksamheten, säger Ågren som betonar att patienter slipper skjutsas mellan hjärtmottagningen och vårdavdelningen två våningar upp när allt blir klart.

Flaskhalsar

Det har blivit flaskhalsar när patienter tvingats vänta och tid och kraft har gått åt till att planera, betonar han och berättar att cykeltest där hjärtat undersöks via EKG under själva arbetet har samsats i samma rum som ultraljudsundersökning av hjärtan tidigare. Nu sker det i separata rum. Totalt görs mer än 4 000 ultraljudsundersökningar av hjärtan på kliniken.
Det har blivit fler och bättre arbetsplatser.
- Specialutbildade biomedicinska analytiker och sjuksköterskor gör allt från pacemakerkontroller till ultraljudsundersökningar och cykeltest, totalt nära 3 000 per år mot 1 000 för nio år sedan. Det avlastar läkarna och minskar trycket. Då behövs fungerande arbetsplatser.
I en del av hjärtmottagningen som renoverats tidigare görs 1 400 kranskärlsundersökningar och 770 ballongvidgningar.
Den nyrenoverade delen är målad i ljusa färger med accentfärger på stolpar som lyfts fram och gör att korridorerna inte ser så långa ut. I den gamla delen flagnar färgen på väggarna och mattorna är slitna. Det blir som att färdas 30 år tillbaka i tiden. Här byggs vårdavdelningen med 41 platser.

Inte fler vårdplatser

- Det blir inte fler vårdplatser men vi får en- två- och trebäddsrum. I dag har vi upp till sex patienter i samma rum.
Vi går tillbaka till den nyrenoverade delen. I ett helt nytt rum står Eva Torevall, kranskärlssjuksköterska, Niclas Svedberg, läkare, och Ulrika Knuts, biomedicinsk analytiker, på rad vid varsin datorskärm.
- Redigeringsrummet är helt nytt. Här plockar vi upp bilderna från ultraljudsundersökningen och skriver svar till patienterna. Tidigare gjorde vi det i undersökningsrummet. Nu blir det snabbt plats för en ny patient där.
Kristina Carlsson, forskningssjuksköterska, är knuten till kliniken och testar nya läkemedel.
- Ett jättespännande jobb, säger hon och betonar att kliniken och patienterna snabbt får del av nya rön. Och patienterna blir väl omhändertagna med många tester, det är inga problem att hitta frivilliga, berättar hon.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons