Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamiltonstövaren Molly angreps av vargar i Enviken i förra veckan

/

Annons

I förra veckan blev Bengt Bergs jakthund angripen av två vargar i Enviken. Han säger att många jägare med hundar är oroliga inför jakten som börjar i dag.
- Folk har ringt hela tiden efter det som hände, säger han.

Hittills i år har tre hundar angripits av varg i Dalarna. Totalsiffran för förra året var tio hundar, de flesta dödades. Främst drev- och ställhundar, som under jakt rör sig friare i naturen.

”Blödde hemskt”

Bengt Berg i Enviken äger en hamiltonstövare som blev angripen förra veckan.
- Jag hörde att det var ett slagsmål, sprang dit och lyckades skrämma bort två vargar. Men då blödde redan hunden något hemskt.
Bengt Berg berättar att han konstaterade flera bett och åkte till djursjukhuset i Falun. Där fick man sy, men också dränera hunden på flera ställen då såren låg djupt.

Oroliga

- Det var tur att jag var så nära, Men nu känner man en oro. Flera jägare funderar på om man törs släppa hunden i skogen, säger han.
Något som också konstateras hos Jägareförbundet i Falun. Hans Johansson och Fredrik Engström bekräftar båda att många nu är oroliga.
- Det diskuteras mycket nu, säger Hans Johansson. Han fortsätter och säger att det verkar finnas en variation mellan de revirhävdande vargarna. En del är mer benägna att anfalla än andra.
Han berättar också att det på försök, finns en tilläggsförordning vad gäller värnrätten i jaktlagen. Fram till i maj har man nu samma värnrätt som inom hägn.
Det krävs alltså inte längre att vargen anfaller. Man får ingripa innan, genom att försöka skrämma bort djuret och om man inte lyckas, ha rätt att skjuta.

Hunden i band

Fredrik Engström säger att många nu funderar på att spåra med hunden i band, istället för den så kallade ställjakten, då hunden springer fritt utom synhåll för hundföraren.
På länsstyrelsen berättar Lena Berg att man som förebyggande åtgärd delar ut vargpinglor till hundarna, och information till deras förare. Hon berättar att det finns ett sextiotal vargar i Dalarna om man räknar in gränsreviren, men menar att det är svårt att hålla reda på var de befinner sig.
- En varg kan ströva flera mil på en dag. Om vi vet var den befinner sig på morgonen, kan den vara någon helt annanstans på kvällen.
MATTIAS KARLSSON

Mer läsning

Annons