Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vägarna som plogas först i Dalarna

Snö, snö snö.
Under tisdagsdygnet väntas massor med snö i Dalarna.
”Vi följer väderprognoserna, säger Beisi Sundin”, kommunikatör hos Trafikverket.

Annons

Vädervarningarna från SMHI och prognoserna från väderlekstjänsten Foreca, som Trafikverket nyttjar, skvallrar om att det kan komma åtminstone 20 centimeter snö eller blötsnö under dygnet. Ja, det har till och med talats om 30-40 centimeter.

– Då prioriterar vi de större vägarna, säger Beisi Sundin.

TV: Hektiskt för däckverkstäderna - "Det ringer konstant"

Så här klassar Trafikverket vägarna i Dalarna, ju lägre siffra desto snabbare ska snöröjningen vara igång.

Trafikverket har klassat vägarna i en femgradig skala. De med högsta priroritet i Dalarna är E16, motorvägen, mellan Falun och Borlänge, samt riksväg 70 från länsgränsen mot Västmanland och norrut till Djurås. Ingen av länets vägar når upp till högsta klass.

LÄS MER: SMHI utfärdar klass 2-varning för mycket stora snömängder – liverapportering: följ snöovädret som drar in över Dalarna

På Dalarnas mest trafikerade vägar har plogbilen normalt tre timmar på sig att ploga sträckan när det har kommit en centimeter snö.

På länets klass 3-vägar ges ytterligare en timme till plogningen. Bland dessa vägar finns exempelvis riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika samt riksväg 70 mellan Djurås och Mora. Nämnda tidsramar gäller under normala väderförhållanden.

TEXT + TV: Här slår snökaoset till hårdast – hör räddningschefens viktigaste råd till dalfolket

Under tisdagen väntas stora mängder snö komma i Dalarna och måhända kan det se ut ungefär så här längs någon av länets vägar.

Utifrån klassificeringen av vägarna har Trafikverkets entreprenörer ett regelverk att följa. Det anger hur snabbt de måste vara ute för att snöröja respektive halkbekämpa.

Även om entreprenörerna, som i Falun-Borlängeområdet utgörs av de som kör för NCC, har tydliga regler att förhålla sig till, påpekar presskommunikatören hos Trafikverket en viktig sak:

– Det är också upp till alla bilister att anpassa sin körning till väglaget.

TV: När är det dags att byta ut vinterdäcken? Experten har svaret

Redan vid lunchtid på måndagen förbereddes det på en del håll som bäst för det analkande snöovädret.

Hos Brandkåren i Mora exempelvis:

– Stab är upprättade på brandstation i Mora (för Mora och Orsa kommuner) och vi har vidtagit förberedande åtgärder, meddelade Johan Szymanski, räddningschef.

Kåren uppmanade människor att inte ge sig ut på vägarna i det snöoväder som väntade.

Mer läsning

Annons