Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir skrot till konst

/
  • Många besökare på återvinningsstationen stannar till för att se vad som pågick vid skräpverkstaden.
  • Sangeeta Chauhan från Högskolan Dalarna sliter med att plocka isär en säng.
  • Det är från metallskroten som det mesta materialet till konstverken kommer.
  • Sangeeta Chauhan gör ett träd av hönsnät.
  • Henrik Eriksson från Falu Energi och Vatten och Camilla F Enquist från Studiefrämjandet jobbar med en drake.
  • Lotta Johansson ser många möjligheter i gammalt skrot.

Konstverk är kanske inte någonting man väntar sig att se på soptippen. Men under tre dagar görs det nu konst av skräp på Falu återvinningscentral.

Annons

I samarbete med Falu Energi och Vatten och Högskolan Dalarna anordnar Studiefrämjandet Södra Dalarna under tre dagar, med start på onsdagen, Futuristisk Skräpverkstad på Falu återvinningsstation. Det hela är en workshop där målet är att göra konst som ska ställas ut i ett tält med temat återbruk och hållbart tänkande på Seaside-festivalen den 16 maj. Under workshopen bjuds det också på livemusik på återvinningscentralen.

– Om man använder kulturen för att uppmärksamma det här temat så kanske folk tar till sig det på ett bättre sätt, tror Lotta Johansson från Studiefrämjandet.

Konstnärerna får låna material på återvinningscentralen, som efter festivalen lämnas tillbaka och återvinns.

– Det är kul att vi kan nå ut i andra sammanhang och göra folk uppmärksamma på hållbar konsumtion. Vi vill att folk ska få upp ögonen för det här, säger Henrik Eriksson, kommunikatör på Falu Energi och Vatten.

På återvinningsstationen tillverkas bland annat en mobil av en gammal tvättställning, en drake av delar från en cykel och relaxstationer av gamla badkar.

– När man får gå runt och titta på allt skrot så blir man jättekreativ och ser många möjligheter, säger Lotta Johansson.

Mer läsning

Annons