Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Har det blivit pannkaka av skolans inköp?”

/

Annons

”Har det blivit pannkaka av skolans inköp?” Det undrar Richard Holmqvist, mp, och Bengt Holmquist, s, ledamöter i skolnämnden. Åsa Nilser, fp, ställer också krav på skolmatens kvalitet

Richard Holmqvist och Bengt Holmquist reagerar över uppgifter som kommit fram om att kommunen köpt pannkakor från England och Tyskland till ett högre kilopris än Laggens Kravpannkakor i Ludvika.
- Två tredjedelar har tydligen köpts från Ludvika men den sista tredjedelen har av någon underlig anledning köpts från Tyskland och England. Till ett högre pris och 135 mils resa när det gäller Tyskland, säger Richard Holmqvist som menar att det strider mot alla de mål kommunen satt upp.
På skolnämndens senaste möte krävde också Richard Holmqvist, mp, och Bengt Holmquist, s, en utredning av skolans inköp för att få svar på hur stor del av maten som köpts in med medvetna kvalitetskriterier som ekologisk och närproducerad mat.

Toppen på isberg

Richard Holmqvist befarar att en hel del upphandling sker slentrianmässigt.
- Risken är att pannkaks-inköpen bara är toppen av ett isberg.
Åsa Nilser, fp-ledamot i skolnämnden, betonar att det enda krav som ställs på skolmaten är att skollunchen ska vara kostnadsfri till och med årskurs nio.
- Inget sägs om mates kvalitet och sammansättning eller om miljön i matsalen.
För att få fler ekologiska råvaror kan skolan byta ut en del av köttet mot vegetabiliska proteiner, som till exempel bönor och andra baljväxter, anser hon.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons