Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haraldsbogymnasiet lagar till 600 matgäster i helgen

/
  • Tanya Karlsson hade ett tidigt arbetspass på lördag morgon. Hon går själv tredje året på Hotell- och restaurangprogrammet och för dagen var hon arbetsledare för de som går ett år under henne.Foto: Fredrik Peras Cederberg
  • -- Gröten var jättegod, säger Anton Johansson från OK Orion i Blekinge, som smakat av frukosten på Haraldsbogymnasiet. Jakob Wåhlin från OK Skogsfalken till vänster hoppade över gröten, men var mycket nöjd ändå.

Annons

600 portioner spagetti och köttfärssås.
400 portioner gröt och fil.
De fick en del av eleverna vid Haralsbogymnasiets hotell- och restaurangprogram servera i helgen.

Att laga mat till sex personer är kanske inte så svårt. Men att planera för sex hundra är kanske lite krångligare. Det är lätt att det blir för lite eller för mycket mat.
Gymnasieeleverna fick sig en rejäl praktisk övning i helgen. Den stora orienteringstävlingen Dala-Dubbeln med många hundra deltagare skulle ha frukost lördag och söndag och middag på lördag.

Fem på morgonen

Klockan fem i går morse stod en rad av eleverna på plats i skolans kök för att koka gröt.
- Vi räknade fel först. Skulle göra gröt på 400 liter vatten. Men i stället gjorde vi på 40 liter, berättar läraren Anki Leveland.
Det var kanske tur det. Annars hade det väl blivit stekt gröt hela veckan på elevrestaurangen Ecole. När vi besöker skolan är grötkastrullen, eller snarare grötcisternen, helt renskrapad.

Nyttig praktik

Tanya Karlsson går tredje året på restauranglinjen. I lördags var hon arbetsledare för de som går andra året.
- Det här är för att vi ska få praktik att laga mat för många.
De fick som sagt var också planera hela menyn. 600 portioner köttfärssås kan lätt bli lite mycket rester om man räknar fel.
Det ingår i utbildningen. Dessutom får de lite pengar till klasskassan.

Störst hittills

Tidigare har skolans elever jobbat på större evenemang vid Lugnet, Dalasalen och naturligtvis vid skolluncher. Men så här stort har de aldrig varit med om.

Mer läsning

Annons