Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritiserad skola ser ljust på framtiden

Annons

Den konfessionella friskolan Mosaik är inne på sin andra termin. För ett år sedan blev skolan hårt kritiserade för sin kristna profil, idag ser skolans ledning ljust på framtiden.
- Ingen frågade oss varför vi ville starta skolan, allt ljus föll på att vi var kristna, säger Kajsa Jansson, rektor på Mosaik.

Hösten 2007 startade pedagogerna Kajsa Jansson, Bertil Jansson och Carolina Sundin friskolan Mosaik i Falun. Det efter en häftig debatt, där kommunala politiker uttryckte sin oro över religiösa friskolors etablering. Mosaik sågs som ett hot mot den kommunala skolan både ekonomiskt och samhällsmässigt. De tre grundarna tycker att deras pedagogiska erfarenheter glömdes bort och stämpeln "kristen skola" var missvisande.
-- Jag ville starta skolan framförallt för att få arbeta mer med teman och kreativa metoder, berättar Kajsa Jansson.
Tematiskt arbetssätt innebär att utifrån ett tema skapa och diskutera för att lyfta fram elevernas kreativitet och kunskaper. "World wide window" var skolans senaste tema. Dessutom har eleverna dubbelt så många timmar musik än kommunala elever.
-- Det är svårt att ha en sådan vision i de kommunala skolorna, där man kanske är ensam om att vara drivande, säger Kajsa Jansson.
Bredvid sitter Carollina Sundin och nickar instämmande.
-- Där kan man heller inte välja var pengarna ska gå, budgeten måste täcka precis allt. Jag tror de kommunala skolorna skulle vinna på att profilera sig såsom friskolorna så att man kan välja var man lägger resurserna, säger Carolina.
I kapprummet på Mosaik ligger vantar och mössor, på krokarna hänger overaller och i hörnen ståtar innebandyklubbor. På skolan finns 73 elever från förskolan till sjätte klass. Till hösten har man 35 nya sökande som vill in på skolan. Mindre än hälften hör till någon kyrklig verksamhet, och det är heller inget som efterfrågas av ledningen. På Mosaik får man vara ateist, buddhist, eller muslim - så länge man går med på att följa vissa värderingar i den kristna tron.
-- Vi vill att eleverna ska känna att de är unika och värdefulla. En av våra grundläggande värderingar är: "behandla andra som du själv vill bli behandlad", säger Carolina Sundin.
-- Jag lär ut samma saker som jag gjorde på Gruvriset. Vi är ingen kyrka, vi är en skola som följer läroplanen, säger Kajsa.
De är alla tre märkbart engagerade. Bertil Jansson menar att kristendom är ett kontroversiellt ämne i dagens samhälle.
-- Det bektraktas inte "normalt" att vara kristen idag. Kristna marginaliseras och placeras i fack och särskilt svårt är det för ungdomar att våga stå för det, säger han.
-- Vad den kristna tron står för har glömts bort, och jag ser inget fel i att använda kristna värderingar, fortsätter Kajsa Jansson.
I klassrummet äter 2-3:an Mosaik lunch. Några av dem har tidigare gått i Hosjöskolan och Östra skolan. De tycker det är jättekul att vara i den nya skolan.
-- Här lär vi oss saker och jobbar med med händerna, och så är det mer musik, säger de nästan i kör.
Hanna Almquist och Viktoria Fritzson, 8 år gamla har både kompisar som är kristna och som inte alls tror på Gud.
-- Vi är kristna, men alla är inte det och det spelar ingen roll.


CECILIA BURMAN
023-475 00

Mer läsning

Annons