Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig investerare kan ta över - kommunen hoppas på lösning

/

Annons

Ruinen efter Egnellska huset står kvar och avspärrningen också. Kommunen försöker få igång en dialog med ägarna Allokton.
- Men jag kan inte säga att det verkar leda någonstans, säger byggnadsnämndens ordförande Mats Dahlström. Det verkar heller inte som kommunen har några juridiska medel att ta till. Jag känner ingen tydlig öppning.

Ägaren till Egnellska huset Allokton är ett privat fastighetsbolag som enligt många uppgifter har ekonomiska problem. En mäklare har fått till uppgift att försöka sälja resterna av Egnellska huset och stora delar av kvarteret, som Allokton äger.

Hemlig investerare

Enligt tidningen Affärsvärlden har Fastighetsbolaget Allokton tecknat ett avsiktsavtal med en hemlig investerare om att investera minimum 100 miljoner kronor i Allokton. Avsikten är att säkra bolaget framtida drift. Bolaget försöker också förhandla om sina lånevillkor bland annat med banker.
- Det vore bra med en synlig, aktiv ägare, säger Mats Dahlström. Då hade kommunen någon att förhandla med.

Oklart mandat

Kommunen har tagit flera kontakter med Allokton, men enligt Dahlström är det oklart vem som har mandat att förhandla för bolaget. Kommunen har påpekat att man vill ha besked om vilka undersökningar som gjorts av Egnellska huset och på vilka grunder man har spärrat av så stort område.

Inget ärende

Ägarna har inte kommit in med någon ansökan om rivning, därför har kommunen formellt inget ärende att arbeta med.

Spärrar stan

- Vi vill inte att huset ska stå så här och dessutom spärra av stan, säger Mats Dahlström. Nu måste det till ett allmänt politiskt agerande.
Han bedömer att det är bråttom. Får huset stå som det gör över vintern kommer de nakna murarna att bli i ännu sämre skick än i dag.

Räknar på Egnellska

Kommunen vet att det finns fastighetsbolag som sitter och räknar på Egnellska huset, men däremot har kommunen ingen insyn i om förhandlingar pågår med någon intresserad köpare.
- Vi kommer att försöka få tillstånd diskussioner med representanter för Allokton någon av de närmaste dagarna, säger kommunalrådet Mikael Rosén.

Mer läsning

Annons