Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör anmälan Väntetiden kan medföra läkningsproblem

Annons

En ung kvinna från Borlänge har gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling i efter en skada i handleden som ägde rum vid en trafikolycka på sensommaren förra året. Det dröjde drygt fyra månader innan hon fick korrekt vård.

Kvinnan fick skadan i samband med en trafikolycka den 20 augusti ifjol. Hon var passagerare i en bil och satt bakom förarsätet när bilen körde av vägen. Vid olyckan tog hon emot sig med båda händerna.
Olyckan skedde sent på kvällen och dagen därpå uppsökte hon akuten vid Falu lasarett för smärtor i vänster hand.
Röntgenbilderna visade inget utan handen gipsades och hon skulle avvakta. Efter två dagar fick hon komma på återbesök för magnetröntgen och gipset togs bort.

Gipset avlägsnades

Hon fick gå hem igen utan gips. Dagen därpå ringde läkaren och meddelade att man sett en liten fraktur och hon fick komma in och sätta på nytt gips.
Efter en vecka gjorde det fortfarande ont och hon fick komma in och byta gips. Man hade gipsat fel och handen låg i kläm. Gipset togs bort i slutet av september.
Men smärtorna var kvar och den 12 november ringde hon ortopeden på Falu lasarett och bad om ny röntgen. Men de kunde bara erbjuda henne nytt gips.

Gav upp

Hon gav upp och ringde efter två dagar igen och fick reda på att det enda dom kunde erbjuda var nytt gips. Eftersom det var det enda erbjudandet hon kunde få, så tackade hon ja och fick beskedet att ortopeden skulle höra av sig dagen efter, men de gjorde de aldrig.
Smärtan tilltog och hon ringde den 16 november till vårdcentralen i Borlänge och bad om hjälp. Någon remiss till röntgen kunde hon inte få utan sköterskan tyckte att antingen skulle hon åka till akuten i Falun eller äta värktabletter.

Örebrospecialist

Hon åkte till akuten och fick komma till magnet-röntgen direkt. Där konstaterade en läkare att handleden var instabil och hon fick en tid till en handspecialist från Örebro.

Trasigt ledband

Efter fyra dagar fick hon träffa handspecialisten som ansåg att handleden skulle ha opererats och att utgången var oviss eftersom det tagit så lång tid.
Det dröjde sedan till den 3 januari 2008 innan hon opererades. Då visade det sig att ett ledband dels inte satt fast som det skulle och att det var trasigt på ett ställe.

Mer läsning

Annons