Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster i Svärdsjö har tröttnat på vattenproblemet

Annons

Anette Kero och andra hyresgäster i Svärdsjö anmäler Kopparstaden till hyresnämnden. De vill ha ersättning för problemen med vattnet.
- Testerna av vattnet har inte visat något anmärkningsvärt. Mer nu har vi gått vidare och spolat vissa ledningar, berättar Johnny Ström vid Falu Energi som stängde av vattnet i delar av Svärdsjö i går.

- De boende i Östansjö, Trollnäs och Höganäs blev utan vatten klockan 10.00-13.30 i går eftersom vi stängde av en bit av huvudledningen för att genomföra en spolning.
När ledningarna spolas med ett högt vattenflöde släpper de utfällningar av mangan som kan ligga bakom det oljiga och missfärgade vattnet som Anette Kero och andra klagat på sedan 2005.
- Mangan är ett vanligt ämne i grundvatten tillsammans med järn. I vattenverket tillsätter man syre för att få bort det och då fälls det ut på plats. Men det är uppenbart något som inte fungerat i den här processen, säger Jonas Eriksson vid miljökontoret som genomfört den senaste testen av svärdsjövattnet.
Den visade inte heller något anmärkningsvärt.
- Den här gången testade vi lite annat också som kopparhalten.
Och testerna gjordes även på varmt vatten, berättar Johnny Ström som betonar att de inte heller visade några höga halter av mangan.
- De nya testerna visade att svärdsjövattnet har mindre än 0,01 milligram mangan per liter och gränsvärdet är 0,05 milligram per liter.
Men vattnet ser inte bra ut trots att det klassas som tjänligt och därför går Falu Energi vidare med att spola ledningarna, berättar Gunilla Mååg, chef.
Ska hyresgästerna få ersättning för problemen?
- Det är för tidigt att säga. Om det blir så ersätter Falu Energi & Vatten Kopparstaden som är vår kund och de ersätter hyresgästerna.
Anette Kero berättar att hon och andra fortfarande hämtar dricksvatten på annat håll. Själv hämtar hon dunkar på jobbet i Borlänge.
- Självklart måste en lägenhet utan användbart vatten ha ett lägre värde.
Nu ska hon möta en representant för Kopparstaden i hyresnämnden för att den ska försöka medla i konflikten.
Samtidigt planerar Johnny Ström för en större spolning av vattennätet i Svärdsjö.
- Om vi ska genomföra en sådan måste vi ta hjälp av ett utomstående företag. Det gäller att upprätta en spolplan och bland annat ta reda på alla dimensioner på ledningarna. Det är ett ganska stort jobb.
Om en större spolning genomförs ska hyresgästerna förhoppningsvis slippa det missfärgade vattnet, säger han.

KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons