Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: "Förslaget är brutalt"

Annons

I går lades utredningen om marknadshyror fram.
Hyresgästföreningen har redan gått i taket.
-- Förslaget är brutalt och borde genast förpassas till papperskorgen, säger Annakari Berglund på Hyresgästföreningens region mitt.

Hyresgästföreningens ekonomer har gjort en beräkning på vilka hyreshöjningar som kan bli aktuella för efterfrågade lägenheter nära centrum.
-- I Falun blir det hyreshöjning på runt tio procent. En tvåa på cirka 60 kvadratmeter får om det här förslaget går igenom en hyreshöjning på cirka 500 kronor, menar Berglund.
Utredningen har gjorts av Michael Koch och beställts av Mats Odell.
Den innebär i korthet att allmännyttan alltid ska maximera vinsten och att allmännyttan ska ha en hyresnivå med högsta lönsamhet. Dessutom föreslås att allmännyttan inte längre får utföra några åtgärder med social karaktär, till exempel får allmännyttan inte ägna sig åt äldrebostäder. I förslaget skriver utredaren att allmännyttan ska ombilda hyresrätter till bostadsrätter om det är mer lönsamt än att ha de kvar i allmännyttans ägo.
-- Det betyder att hyrestaket försvinner. Allmännyttan har ju satt normen för höga hyrorna får bli. Med det här förslaget
är de som bor i hyreslägenheter förlorare.
Utredaren föreslå i sitt förslag att hyreshöjningarna ska maximeras till fem procent per år.
-- Men sticker inflationen eller räntorna iväg, så blir det ju naturligtvis större höjningar, befarar Annakari Berglund.
Går förslaget igenom befara Annakari Berglund att många inte kan bo kvar i lägenheter med centralt läge.
-- Folk blir tvingade att flytta ut från centrum till lägenheter med lägre hyra.
Redan i dag har många ensamstående pensionärer svårt att klara hyran. Många vill flytta till mindre lägenheter som inte finns.
-- Släng förslaget i papperskorgen.

MATS LARSSON
023-475 55
mats.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons