Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag ska det avgöras om spetsarna på Egnellska ska vara kvar

/

Annons

Nu vill man så snart som möjligt häva avspärrningarna kring Egnellska huset. Det pågår en teknisk undersökning som idag ska avgöra om de två spetsarna på fasadens framsida måste rivas eller om de går att staga.
Vad som ska hända med själva huset tar man ställning till senare.

- Vi jobbar mot klockan nu, vintern är väldigt nära, säger Mats Dahlström, c, som är ordförande i byggnadsnämnden.
Bygglovschefen Lars Nordström förklarar att byggnaden suger åt sig vatten som en svamp, då den är byggd i tegel och puts. Om det fryser på kan isen spränga sönder stenarna inifrån och huset helt gå förlorat.

Dåligt skick

Spetsarna är den del av fasaden som tidigare bar de två takkupor som låg ut mot torget och som verkar vara i väldigt dåligt skick. Konsultutredningar ska vara gjorda och klara idag, och Mats Dahlström har fått mandat från byggnadsnämnden att besluta om rivning ifall det föreslås.
Han är också rätt så övertygad om att de kommer att täcka över huset, såpass att man hindrar vatten från att fortsätta tränga in.
- Det mest akuta nu är att kunna häva avspärrningarna, men för att kunna göra det måste vi vara säkra på att inte spetsarna utgör någon fara. De måste säkras.

Ingen rivningsansökan

Lars Nordström säger också att det florerat rykten om rivningsansökan av Egnellska huset men att det inte ligger någon sanning i det.
- Det finns ingen ansökan om rivning.
MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons