Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I höst kommer tuffa neddragningar i skolan

Annons

Lärare kommer att sägas upp. Flera skolor kommuner att läggas ned. Administrativ personal sägs upp. Så ser verkligen ut för Faluns grundskola. I höst kommer förslagen om hur denna stora neddragning ska gå till.
- Vi har inget val, antalet skolbarn minska och vi har använt mer pengar än vi har, säger Maria Wilje, skolnämndens ordförande.

Nils Kempe, tillförordnad skolchef, berättar att grundskolan just nu håller på och försöker pussla ihop lärartjänster för kommande höst. På grund av Norslundsskolans nedläggning och färre elever sker omflyttningar av lärare mellan skolorna. Just nu saknar 20-25 lärare besked om var de ska arbeta i höst.
Men det här är bara början. Skolförvaltningen arbetar just nu med frågan hur man ska genomföra besparingar som beslutades redan förra året. Det handlar om mer undervisningstid för lärare. Lärarna ska alltså finnas i klassrummen och undervisa större del av sin arbetstid. Skolnämnden har tänkt sig att spara 3 miljoner kronor på färre lärartjänster genom detta förslag. Dessutom ska delar lokaler, klassrum, stängas. På det ska skolorna spara 3 miljoner kronor i lokalkostnad.
Det här beror på att skolan inte klarade sin budget förra året och tvingades ta med sig minusposterna. De första beräkningarna i år pekar mot ett minus på 23 miljoner. I det ligger bland annat att man fått fler förskolebarn och fler barn med särskilda behov än man räknat med. Friskolorna kostar också 3 miljoner mer än beräknat. Transporter och skolmat har också blivit dyrare än man trott.
Till hösten kommer ännu mer neddragningar.
2009 kommer skolan att få 11 miljoner mindre att röra sig med. Antalet elever i grundskolan minskar med 200.
- Vi kommer att vara tvungna att lägga ned flera skolor och vi kommer att vara tvungna att varsla både lärare och administrativ personal om uppsägning, säger Maria Wilje.
Av skolans kostnad är 65 procent personal, 23 procent lokaler och 12 procent annat som skolskjutsar, material och mat. Enligt Maria Wilje så är det främst på posten övrigt som man hittills har sparat.
Det som planeras är åtgärder som tar tid. Att lägga ned en skola beräknas ta 10 månader innan det märks på kostnadssidan. Att säga upp personal kan ta upp till ett år.
- Vi måste redan i augusti, september veta vad vi ska göra och senast 1/1 2009 ska åtgärderna vara vidtagna, säger Maria Wilje. Allt, alla utgifter kommer att ifrågasättas.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons