Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I projekt Ellen träffas unga tjejer och stöttar varandra

/
  • Isabelle Wiklund och Isabelle Hammarström pratar utseende under den välbehövliga fikastunden.FOTO:TOMAS NYBERG
  • Maja Kindström, Malin Carlsson, Elin Söderquist, Isabelle Hammarström och Tyra Wilsén gillar att umgås tillsammans i Ellen-gruppen.FOTO: TOMAS NYBERG
  • Tro på dig själv och sätt dina egna villkor är Ellen-gruppens devis. Här visar Isabelle Hammarström sitt kaxiga jag.FOTO: TOMAS NYBERG

Annons

Att vara ung tjej i dagens samhälle med alla dess krav är inte helt lätt.
Därför finns tjejgruppsprojektet Ellen, där tjejer i 14-årsåldern träffas, stöttar varandra - och helt enkelt har roligt tillsammans.

- Märker ni skillnaden?, frågar samtalsledaren Stina Lindholm, samtidigt som hon med rejäl pondus korsar Rörelserummet inne på Arenan i Falun. De lite yngre tjejerna i gruppen följer genast hennes exempel.

Självsäkerhet

Dagens övning handlar om hur man bäst utstrålar självsäkerhet. Enligt Stina Lindholm är det alltför vanligt att tjejer genom att vara osäkra på sig själva, som en följd även utstrålar
osäkerhet.
Till och med i en sådan vardaglig företeelse som att gå ute på stan.
- Det handlar om att helt enkelt börja visa ”här kommer jag, har ni problem med det?”, säger hon.
Under Ellen-träffarna pratar tjejerna om det mesta. Huvudsakligen om hur man kan stärka sitt eget självförtroende och sätta sina egna gränser.

Killar hett ämne

Men givetvis är killar också ett hett samtalsämne.
- Killar är så barnsliga ibland. Driver med oss för att vi har mensvärk, till exempel. De fattar helt enkelt inte, säger Isabelle Wiklund.
- Här kan man prata om sådana saker man aldrig skulle kunna prata med killarna om, säger Elin Söderquist, som därför tycker att det är bra att tjejgruppen finns.
Hon får medhåll från sina klasskompisar på Britsarvsskolan.
Tillsammans har de tio kompisarna träffats en gång i veckan, sju-åtta gånger under terminen.

Bra och dåligt

Efter första övningen för dagen är det dags för fikapaus. Gruppen slår sig ner på mattor som ligger på golvet. Stina har dukat upp med bröd, smör, ost, godis och saft. Allt som tänkas kan. Under tiden småpratar tjejerna om vad som är fördelarna respektive nackdelarna med att vara tjej.
Tjejerna kan lista oändligt många negativa aspekter: man ska vara smal, söt, snygg, inte ta så mycket plats, och så vidare, och så vidare...
Men det positiva då?
Ja, ”vi tjejer kan bära på och föda ett barn” och ”vi kan fixa mer med vårt utseende” är till en början de enda positiva sidorna tjejerna kan komma på.
- Men kom igen, tjejer! Vad är det vi har pratat om de här gångerna vi träffats?, säger Stina, och ber dem räkna upp fler exempel. Vilket de också gör efter en stunds betänketid.
”Tjejer har lättare för att skratta” kommer någon i rummet på.

Många krav i dag

Något som ofta kommer på tal i diskussionen under fikapauserna, är just alla de krav som ställs på unga tjejer av i dag.
- Det värsta är mediabilden. Enligt den ska man typ se porrig ut. Man ska vara smal, ha stora bröst, och massor med smink, säger Isabelle Hammarström.
I Ellen-gruppen försöker man hjälpas åt att bemöta dessa krav, och istället för att underkasta sig dem sätta sina egna villkor.

Kul tillsammans

Stina Lindholm har tillsammans med Maja Sandberg utbildat sig till samtalsledare för Ellen. Hon och Maja har jobbat med Ellengruppen i Falun i ungefär en termin.
- De här träffarna handlar i första hand om att bygga upp tjejers självkänsla, och visa dem att man faktiskt duger precis som man är, säger hon.
- Det är helt andra krav som ställs på tjejer i dag. Därför är det här jätteviktigt. Sen har vi ju alltid väldigt kul tillsammans när vi träffas så här - vi pratar, fikar, leker - och skrattar en jäkla massa!
Och kul verkar de onekligen ha tillsammans. Till och med den här dagen, när något så allvarligt som självförsvar kommer på tapeten.
Tjejerna skojar och skrattar mest hela tiden, även om allvaret emellanåt också gör sig påmint. Mellan alla skratt.HANNA BORGS
023-476 07
hanna.borgs@daladem.se

Fotnot:
Vill du veta mer om Ellenprojektet? Läs mer på www.ellenallan.rbuf.se,
eller maila på ellen_falun@hotmail.com

Mer läsning

Annons