Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivkurs på högskolan lockar europeiska studenter

Annons

Nu har de kommit - årets kull med europeiska studenter som går en 4-veckors intensivkurs i svenska.
- Man får ge upp sin semester, men det är trevligt: som sommarläger, säger Magdalena Zawalska från Polen.

Intensivkurs i svenska på sommaren har anordnats i flera år av Högskolan Dalarna och i år är det 39 studenter från 15 europeiska länder som går kursen. Slovakien, Tyskland, Turkiet och Polen är de länder som det i år kommer flest studenter ifrån.

Fortsätter i höst

Precis som de flesta av de andra studenterna ska Mario Schwarz från Tyskland fortsätta att studera på Högskolan Dalarna i höst.
I Tyskland studerar han handelsinriktad informationsteknologi och ska studera ekonomi i en termin på Högskolan Dalarna. Kursen han har valt är på engelska, men han ser ändå en god anledning till att redan från början lära sig lite svenska:
- Det är bra för det sociala livet, säger han.

Mersmak

Mario och Magdalena har det gemensamt att de båda har sökt sig till Sverige på grund av att de tidigare hade varit i Norden och fått mersmak.
Magdalena bodde under en månad i Finland när hon gick på gymnasiet och Mario hälsade för några år sedan på en vän som bodde i Sverige. De verkar båda också vara nöjda med att ha hamnat just i Falun.

Trevlig stad

- Det är en trevlig stad. Det är tyst. Centrum är litet, men det är ok. Jag gillar inte stora städer med trängsel, säger Mario.
Hur är det då att studera svenska som nybörjare när ens modersmål tillhör en helt annan språkfamilj? Magdalena låter positiv:
- Jag trodde att det skulle vara svårare. Uttalet är ganska svårt, men grammatiken verkar enkel, säger hon.

Eget arbeete

Fyra dagar i veckan har studenterna föreläsningar och handledarstött självständigt arbete på högskolan, men de får även delta i diverse aktiviteter såsom grillning och utflykter. Då alla bor på samma studentkorridorsboende på Britsarvet, så är det också lätt för dem att umgås med varandra på fritiden. Kanske är det den här kombinationen som gör att de verkar trivas så bra.

Rekommenderar alla

När jag frågar Magdalena vilka hon kommer rekommendera att läsa den här kursen när hon kommer tillbaka till Polen, så ger hon ett svar som borde smickra hennes lärare:
- Alla som vill åka till Sverige, säger hon snabbt och skrattar.DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons