Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Jag avgår, säger hon efter DD:s granskning

Annons

De är valda av Faluborna och ska föra deras talan. Men när det är möte i kommunfullmäktige är annat viktigare.
Några folkvalda kommunpolitiker struntar i sina uppdrag.
Ett tiotal kommunpolitiker i Falun har endast varit där vid hälften av kommunfullmäktiges möten sedan år 2007. Socialdemokraten Sofia Knöös har inte varit på ett enda möte.

De är valda till Falu kommuns motsvarighet till riksdagen och fattar alla viktiga beslut som rör Falun.
Ändå är flera ledamöter frånvarande när viktiga beslut ska fattas. Dala-Demokraten har granskat närvarolistorna från kommunfullmäktiges sammanträden från 8 februari förra året till 12 juni i år.
Vissa av fullmäktiges ledamöter har bara varit med på hälften eller mindre än häften av alla sammanträden.
Socialdemokraten Sofia Knöös har lyst med sin frånvaro trots att hon blev vald till fullmäktigeledamot av Faluborna.
Hon har varit borta från samtliga möten sedan 2007.

Prioriterat jobbet

Sofia Knöös förklarar sin höga frånvaro med att hennes arbete som politisk sekreterare på Lands-tinget Dalarna tar mycket tid.
- Jag har prioriterat mitt jobb framför fullmäktigemötena. Det är svårt att kombinera mitt arbete med uppdragen som andra vice ordförande i kultur- och ungdomsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige, säger Sofia Knöös.
- Ingen arbetsledare kan neka till ledighet för att medverka i kommunfullmäktiges möten. Det är en rättighet att få vara ledig, säger Carl-Erik Nyström, c, ordförande i kommunfullmäktige.
Fullmäktigemötena sker under dagtid en gång i månaden. Ett möte som för flera av ledamöterna krockar med jobb och andra uppdrag. Sex ledamöter har hittills sagt ifrån sig sitt uppdrag som ledamot under mandatperioden.

Avgår

När Dala-Demokraten ifrågasätter Sofia Knöös handlande en andra gång säger hon:
- Jag avgår som ledamot i fullmäktige. Engagemanget finns, men inte tiden. Beslutet är en lång process som jag funderat på under sommaren.
Jonny Gahnshag, gruppledare för socialdemokraterna, berättar att Sofia Knöös frånvaro varit giltig, men beskriver uppdraget som ledamot som viktigt.
- Min högsta önskan är att alla ordinarie är närvarande vid mötena. Det är viktigt att förvalta partiets och väljarnas förtroende genom att närvara vid fullmäktige, säger Jonny Gahnshag.

Förtroendeuppdrag

- Att vara ledamot i kommunfullmäktige är ett förtroendeuppdrag. Uppdragen är personliga och kan aldrig tas ifrån en. Ledamoten är vald av väljarna. Det är även väljarna som vid nästa mandatperiod väljer att ge en ledamot ett fortsatt förtroende eller inte, säger Carl-Erik Nyström.
Den ekonomiska ersättning till ledamöterna i kommunfullmäktige ges till de närvarande ledamöterna. I fallen där de ordinarie inte deltar går arvodet till ersättaren.
Nästa kommunfullmäktigemöte i Falun är den elfte september.

LISA LINDER LINDBERG

Mer läsning

Annons