Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag hoppas på ett beslut de allra närmaste åren”

/
  • Ett kulturhus med ny stor konsertsal. Så skulle det kunna se ut. RITNING: DALARK
  • -- Det är inte  läge att lyfta frågan än, säger Alf Johansson, s, om kulturhuset. FOTO: CURT KVICKER

Annons

Planerna på ett kulturhus i Kristinegymnasiet ligger just nu på is. Men det är inte kört för ett kulturhus även om finanskrisen gör att det inte är läge att lyfta frågan politiskt än, säger Alf Johansson, s-landstingsråd.
- Jag hoppas på ett beslut de allra närmaste åren, säger Mikael Rosén, m-kommunalråd i Falun

Anders Lundgren, Falu kommun, och Martin Bergdahl från landstinget hörde till gruppen tjänstemän som presenterade sin idé om ett kulturhus i Kristinegymnasiet med gemensamma lokaler för allt från Dalateatern till Musik i Dalarna. De lämnade över till politikerna i höstas. Men frågan kommer inte upp i år.
- Nej, det är inte riktigt läge för det om man ser till hur situationen är i omvärlden, säger Alf Johansson, s.
Blir det inte billigare att bygga och renovera i lågkonjunktur?
- Jo, men då blir det ännu billigare att vänta lite till.
Vad krävs för att kulturhuset ska bli en fråga för politiken?
- Vad som ska hända med Folkets hus måste lösas först. Först då blir det aktuellt att se hur alltsammans ska finansiera, säger Johansson.
Är det fortfarande Kristinegymnasiet som gäller?
- Det finns inget alternativ i dag. Allt utanför Kristinegymnasiet blir betydligt svårare att finansiera.
Eftersom kommunen går in med gymnasiebyggnaden blir det inget nybygge bortsett från den planerade nya konsertsalen om den byggs. Att renovera Kristinegymnasiet beräknas kosta 200-250 miljoner. Ett nybygge blir avsevärt mycket dyrare.

Bollen hos kommunen

Men bollen ligger hos Falu kommun, betonar Alf Johansson. Och det är Mikael Rosén, m, som sparkat liv i hela kulturfyrenprojektet som sattes i sjön av Jonny Gahnshag, s, när hans parti satt med vid makten i Falun.
Rosén jobbar också för att hitta andra hyresgäster i Folkets hus om teatern flyttar. Projektet är absolut inte nedgrävt, säger han.
- Nej, nej. Och Kristinegymnasiet är fortfarande huvudalternativ. Men vi kan givetvis inte vänta hur länge som helst innan vi hittar andra sätt att använda de lokaler som står tomma i huset.
Han är inte orolig för Folkets hus.
- Husets läge är så bra så det finns goda möjligheter att göra något. Torkel Birgersson, kommundireketör, och jag jobbar med det.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons