Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Gustavsson, kd, vill lista personal utan utbildning

Annons

- I dag kan vem som helst arbeta med gamla, som blir alltmer sjuka vilket kräver gedigna kunskaper inom vård och omsorg, säger Katarina Gustavsson, kristdemokratiska politiker.
I en motion kräver hon att personal utan undersköterskeutbildning ska listas så att de med mer utbildning kan söka tjänsterna.

Katarina Gustavsson säger att kristdemokraterna anser att alla personal inom vården ska vara utbildad.
Det är därför hon kräver att kommunen ska ställa krav på lämplig utbildningsnivå för personal inom vård och omsorg.
Motionen handlar om att hon vill öka statusen inom vård och omsorg.

Ska ha företräde

Hon skriver att det är självklart att all personal med undersköterskeutbildning ska ges företräde vid anställningar före den med lägre utbildningsnivå. Hon vill också att det ska finnas en lista över alla tjänster som innehas av personal med utbildning under undersköterskenivå. Hon anser att en sådan lista ska finnas så personalkontoret och att enhetscheferna ständigt ska rapportera sammansättningen av personalgrupperna.

Av stor vikt

- Vidare är det av mycket stor vikt att rekrytering till sommarjobb eller timanställning i alla lägen sker bland annat via vårdprogrammen eller likvärdiga utbildningar inom vård och omsorgsyrken, skriver Katarina Gustavsson.
Högskolan är givetvis med automatik en självklarhet när det gäller sjuksköterskor samt enhetschefer. Det är viktigt att teorin omsätts även i praktiken för att dessa så småningom ska få både den färdighet och det yrkeskunnande som krävs inom vårdyrket.
Hon vill också att omvårdnadsförvaltningen ska beakta nödvändigheten av att personalen som anställs i större utsträckning bör ha invandrarbakgrund.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons