Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk behandlingsmetod lärs ut i Falun

Annons

Skolan för kinesisk medicin i Falun har för närvarande celebert besök.
Den kinesiske professorn Wu Xiang är här för att lära ut Tui Na, en kinesisk behandlingsform som bäst beskrivs som en slags massage.
- Jag hoppas att den här metoden ska bli vanligare här i Sverige, säger Wu Xiang.

Vid första anblicken ser Tui Na ut som en vanlig massage. Men skenet bedrar. Inom Tui Na är man betydligt mer hårdhänt och använder både fingrarna och armbågen. Den här behandlingsformen är mycket populär i Kina och har sakta men säkert börjat spridas till andra delar av världen.
- Tui Na är oftast det första som de kinesiska läkarna använder på patienterna. Behandlingen är mycket bra mot sportskador. Alla kinesiska lag har en Tui Na-läkare med sig. Jag hoppas att den här metoden ska bli vanligare även här i Sverige, säger Wu Xiang.
Anna Carlzon, som driver skolan för kinesisk medicin, har varit i Kina flera gånger och kommit i kontakt med Wu Xiang.

Idén föddes i Kina

- Sist jag var där så föddes idén om att han skulle komma hit och hålla en kurs i Tui Na. Nu är vi inne på den andra kursen och vi planerar ett fortsatt samarbete. Vi hoppas kunna hålla den här kursen varje år, säger Anna Carlzon.
Förhoppningen med kursen är att fler människor som har ont ska få behandling på det här sättet, i stället för att bara äta värktabletter.
- Tui Na är bra om man har exempelvis ryggskott, diskbråck eller är stel i nacken. Det är bra om fler och fler lär sig den här metoden. Den är väldigt bra och det finns många olika tekniker, säger Wu Xiang och demonstrerar några rörelser på Anna Carlzon.

Både teori och praktik

Kursdeltagarna får öva på varandra. Teorin varvas hela tiden med praktik.
- På de kinesiska sjukhusen är Tui Na ofta förstahandsvalet, före akupunktur, när man ska behandla någon. Och desto mer ”vanligt folk” som lär sig detta, desto friskare blir man, säger Wu Xiang.
- I Kina finns det många minivårdcentraler där de ger Tui Na-behandling. Det ä ungefär som på en restaurang att det hänger en meny utanför och så står det vad de olika behandlingarna kostar, berättar Anna Carlzon.

PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons