Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen backar om skolskjuts för de 13 fjärdeklassarna

/
  • Nu får 10-årige Tomas Hagland och andra fjärdeklassare i hans område åka skolbuss till skolan trots att de enligt reglerna inte är berättigad till det. Skolförvaltningen har tänkt om.FOTO: TOMAS NYBERG

Annons

Nu får 10-årige Tomas Hagland och andra fjärdeklassare i området åka skolskjuts till Hälsinggårdsskolan, trots att de är fjärdeklassare.
- Vi ser inte det här som ett vanligt skolskjutsärende, eftersom det gäller elever som tvingats byta skola när Norslundsskolan lagts ned och därigenom fått längre skolväg, säger Harriet Sjögren, skolskjuts-ansvarig i Falu kommun.

Regeln för att ha rätt till skolskjuts är för fjärdeklassare fyra kilometer och för tredjeklassare tre kilometer.
Tomas Hagland och flera andra elever som ska börja fjärde klass har inte så lång skolväg, men har däremot vissa trafikfarliga vägar att cykla eller gå innan de når lämplig cykel- och gångväg till skolan.

Ändrade sig

Detta uppmärksammades på försommaren när Tomas pappa Johan Hagland överklagade beslutet att fjärdeklassarna inte skulle få åka skolbuss.
- Nu har vi ändrat oss och de fjärdeklassare som bor i området ska få möjlighet att åka. Vi ser positivt på detta. Det gäller cirka tretton elever och de kommer att få ett lokalt busskort var, som delas ut vid skolstarten på tisdag, säger Harriet Sjögren.
När Norslundsskolan lades ned lovade skolledningen att det var skolans ansvar att lösa problemet med säkra cykel- och gångvägar för eleverna som fått längre skolväg.
Cykelvägnätet är på väg att förbättras men detta har inte hunnit bli klart innan skolstarten.
- Det här är bästa lösningen just nu, sen får vi se hur det blir i framtiden och hur stort behovet är, säger Harriet Sjögren.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons