Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan kräva utredning om antalet elever

/

Annons

I dag finns det ingen myndighet som kontrollerar om antalet elever i friskolor stämmer överens med det antal elever som fri-skolorna har tillstånd för.
Falu Frigymnasium hade 90 fler elever under läsåret 2007/2008 än vad de ansökt om hos Skolverket.
Kommunen kan kräva en utredning och resultatet kan bli att Falu Fri tappar alla bidrag.

Det innebär exempelvis att kommunens ersättning till Falu Frigymnasium ökat.
I Falun finns i dag två fristående grundskolor och tre fristående gymnasium.
Skolnämnden i Falu kommun beslutade i december att ge skolchefen i uppdrag att utreda om ersättningen överensstämmer i förhållande till erhållna verksamhetstillstånd. Förvaltningen har också skrivit till Skolinspektionen och bett om besked hur lagen ska tolkas.

Ingen koll

Varken Skolinspektionen och Skolverket har som uppgift att gå in och kontrollera om antalet elever stämmer med de uppgifter som lämnats vid ansökningen.
- Friskolor får ha färre och fler elever än vad de ansökt om hos Skolverket, men visar det sig att det påverkar den kommunala skolan negativt finns det möjlighet för oss att gå in och göra en ny utredning. Men då ska vi ha fått in noggranna skrivelser om detta från kommunen för att kunna gå vidare, säger Berit Engelmark, handläggare vid Skolinspektionen.

Tänker inte utöka

Falu Frigymnasium känner till att Falu kommun gjort en utredning om ersättningen.
- Vi trodde att det var avslutat. När vi ansökte om tillstånd planerade vi för 240 elever och i dag har vi cirka 330 elever varav cirka 200 kommer från Falu kommun. Nu har vi en bra nivå och har inga planer på att utöka elevantalet, säger Helen Forsberg, rektor och delägare i Falu Frigymnasium.

Finns insyn

- Varje månad faktureras till Falu kommun vilka elever vi får ersättning för och kommunen har insynsmöjligheter, både elevens namn och personnummer anges, säger Helen Forsberg.
Skulle kommunen tycka att en friskola har för många elever kan kommunen skriva till Skolinspektionen och berätta vilka negativa konsekvenser detta gett kommunen. Om Skolinspektionen bedömer att fler elever fått ”påtagliga negativa följder” för kommunen som kan firgymnasiet tappa hela sin rätt till bidrag, vilket innebär att skolan måste läggas ned.
Skolnämnden har beslutat att skolförvaltningen ska bjuda in Falu Frigymnasium till dialog om frågan.
RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons