Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kartlägger äldres behov och önskningar

Annons

En fjärdedel av alla 80-åringar frågar efter bredband. De vill vara aktiva i samhället. Det finns pensionärer som gillar bingo och dragspel. Men när de själva får bestämma aktiviteterna så blir det bland annat datakurser, snickeri, resor, bridge, linedance, qigong och gymnastik. Det visar sig i den nya kommunala lokalerna där aktivitetsråd bestämmer.

Omvårdnadsförvaltningen driver fler projekt som syftar till att de äldre ska få det bättre. Ett av projektet är att öppna kommunala lokaler med personal men där aktivitetsråd bestämmer vad som ska göras. De ska vara social träffpunkter. Två finns på Brittsarvsgården och Smedjan. En tredje är på gång på Källegården i Svärdsjö.
- Vi hoppas på aktiviteter som attraherar äldre, säger omvårdsnadschef Tommy Qvarfordth. Vad man måste ha klart för sig är att intressena ser olika ut. En del varierar mellan stad och land och alla människor är olika. Det är så lätt att vi klumpar ihop människor i grupper och tror att alla är lika och intresserade av samma saker.

Projekt

Bara 15 procent av Faluns pensionärer har kontakt med äldrevården. De andra drygt 10 000 pensionärerna vet kommunen inte så mycket om.
För att få en kontakt med de 1 500 personerna över 80 år som inte använda kommunens äldrevård startades ett projekt. Hittills har närmare 70 procent av de sagt ja till en besök från kommunen. Vid besöket diskuteras hur personen har det, vilka önskemål om service man har nu och kan tänkas få i framtid.
- Det som slagit oss är att de flesta är så pigga och lever ett rikt liv, säger Tommy Qvarfordth. Nu ska vi göra uppföljningar varje år och bland annat erbjuda enkla insatser som gör att den som vill kan fortsätta att bo hemma.

Balans

De äldre får veta hur man når Fixar-Malte, var det finns öppna aktiviteter man kan besöka och får telefonnummer dit de kan vända sig med frågor och om de skulle få behov av mer hjälp.
Antalet pensionärer i Falun ökar, inom 4 år blir det gruppen 1 500 personer fler. Just nu råder en balans när det gäller behov och tillgång av särskilda boenden för äldre. Det betyder att det finns tomma lägenheter så att kommunen klarar att erbjuda boenden inom 3 månader och också kan erbjuda viss valmöjlighet om var man vill bo.

Nya lägenheter

Falun har ådöms vite på 1,2 miljoner för att man tidigare inte klarar att erbjuda plats inom lagstadgad tid, detta beslut är dock överklagat till kammarrätten. Inom de två närmaste åren byggs ett 40-tal nya lägenheter för gamla. Det kommer att behövas eftersom statistiken visar att kommuninnevånarna över 90 år blir 170 fler under året 2006-2012 och ökar till 625. Av erfarenhet vet man att cirka hälften av dem behöver omfattande insatser.
- Vi måste ligga i framkant, det tar så lång tid att besluta, projektera och bygga nya boende, säger Catharina Hjortzberg-Nordlund, ordförande i omvårdnadsnämnden.

Mer läsning

Annons