Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens hyror ska bli mer rättvisa

Annons

Skolnämnden ska spara 9 miljoner på lokaler, genom att lägga ned skolor eller delar av skolor. Det innebär att tomma lokaler lämnas över till Kommunfastigheter.
- Det är bra om vi synliggör att skolan har för stora lokaler, då kan vi jobba med att hyra ut eller sälja dem, säger Olle Wiking chef för Kommunfastigheter.

Skolnämndens ordförande Maria Gehlin har haft mailkontakt med Jan Söderstedt från Svärdsjö, som hävdar att skolan betalar för mycket för sina lokaler.
- Vi håller på att se över internhyrorna, säger Olle Wiking. Det är säkert så att vissa skolor betalar för mycket och andra för lite. Men pengarna som kommer in används till underhåll på våra fastigheter.

För mycket

Enligt Jan Söderstedt så betalar Gruvrisskolan minst 235 kronor/kvm och år för mycket i hyra, Sundbornsskolan minst 110 kr för mycket och Toftaskolan minst 120 kr för mycket per kvadratmeter och år.
- Vi ska se till att hyressättningen blir mer rättvis, säger Olle Wiking. Men om Gruvrisskolan betalar för mycket kanske det går till reparation på Hälsinggårdsskolan. Pengarna försvinner inte ur systemet.

Nya regler

Kommunfastigheter förvaltar 330 000 kvadratmeter lokaler som kommunen äger och 80 000 kvadratmeter som hyrs. 70 procent av alla lokalerna är skolor.
Vid förra kommunfullmäktige antogs nya regler för internhyra som bland annat innebär en omfördelning av hyran, en del kan få betala mer och andra mindre.
I slutändan är det politikerna som bestämmer hyran genom att det sätter ramarna för vad verksamhet får kosta och var det ska finnas vinstkrav.
Slätta skola är den enda skola som hyrs.

Annat ändamålk

Om kommunfullmäktige beslutar att lägga ned en skola så hamnar skollokalen hos Kommunfastigheter som då ska avgöra om den kan användas för något annat kommunal ändamål, hyras ut till någon annan eller säljas.
Vad händer om delar av en skola töms?
- Det är fullt möjligt att hyra ut delar av en skolan, säger Olle Wiking. Vi kan t ex integrera annan verksamhet, som i Bjursås där förskolan ska flytta in. Det är viktigt att vi får se var skolan har för stora lokaler.

Höga kostnader

Skolnämnden ordförande Maria Gehlin säger att skolnämnden är medveten om att Faluns skolor har höga lokalkostnader.
- Förra året talade vi om för kommunstyrelsen att något måste göras, säger Maria Gehlin.
- Förhoppningsvis får de nya internhyresprinciper positiv effekt på skolförvaltningen. Det är dock tveksamt eftersom någon ju ska stå för de höga kostnader och skolan har halva kommunens budget och 70 procent av fastigheterna.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons