Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krocken med älgen har gett Anders eftertanke

/
  • Anders Wester visar hur han väjde undan för älgen som han krockade med på motorcykel, den 31 maj i år.-- Jag hann inte tänka mer än att jag skulle väja och ducka, berättar han.FOTO: LINA AXELSSON BERG
  • Anders motorcykel är på reparation efter älgkrocken, men han har bilder som visar en tillbucklad BMW-hoj med älghår i reporna. FOTO: LINA AXELSSON BERG

Annons

En solig dag i maj krockade Anders Wester på motorcykel med en älg. Tack vare snabba reflexer och relativt låg hastighet klarade han sig med en bruten arm.
- Jag kom jäkligt lindrigt undan, säger Anders Wester.

- När man kört motorcykel ett par år börjar man tänka på hur man skulle agera om det dyker upp en älg eller en grävling på vägen, säger Anders Wester.
Han sitter vid köksbordet och ser begrundande ut. Högerarmen är fri från gips och Anders kan snart sträcka ut armen helt, men inte riktigt än. För lite mer än en månad sen satt han på motorcykeln, en silverfärgad BMW K100RS, på väg hem från Sveden i Svärdsjö där han lämnat ridsaker till dottern. Raksträckan innan riksväg 80 och Lugnetleden händer det som han tänkt på så många gånger, en älg dyker upp från ingenstans och korsar vägen.
- Jag hade precis saktat ner till 60 km/h när älgen dök upp från vänster och bilen som kom från motsatt håll tvärbromsade, berättar Anders.
- Nästa bild jag minns är ett stort älghuvud och ett öga, sen var det som ett svart hål, säger Anders.
Motorcykeln träffade älgen i frambogen, då Anders redan hade börjat väja samtidigt som han duckade. Anders kände att det smärtade till i vänsterarmen vid smällen.
- Jag har alltid tänkt att det är bättre att väja än att bromsa, och att följa djurets färdriktning, förklarar han.
Älgen försvann in i skogen och i diket på motorcykeln satt Anders kvar med händerna på styret - vid medvetande och livet i behåll. En bilist larmade ambulans som kom till platsen kort därefter. På sjukhuset konstaterades det att armbågsleden hoppat ur led och ledbanden i armen var av.
- Det gjorde fruktansvärt ont, minns Anders.
Anders Wester hade tur, eller så var det hans snabba reaktion som räddade honom.
- Hade jag inte saktat in, utan tvärbromsat hade det blivit en frontalkrock med älgen. Då hade jag legat i gipsvagga nu, säger Anders Wester.
Anders läser viltolyckor med motorcyklar inblandade nogrannare nu än förr, och bearbetar händelsen fortfarande.
- Man tror kanske inte att man skulle tänka så mycket på det efteråt, men det gör man. Jag ser det där älghuvudet, berättar Anders.
Trots olyckan är Anders snart på "cykeln" igen, som fortfarande är på reparation. Anders har kört motorcykel sedan han var 16 år. Förutom MC-intresset klättrar han också, därför hoppas han att armen snart är bra.
- Men min klätteräsäsong är ju spoilerad, men det får man väl stå ut med, säger Anders Wester.

CECILIA BURMAN
023-47597
cecilia.burman@daladem.seMer läsning

Annons