Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång debatt i fullmäktige om skolket

Annons

18 grundskoleelever var frånvarande mer än en månad 2007/2008. Flera av dem var borta mycket mer. Det visar det svar som skolnämndens ordförande gav i kommunfullmäktige på en interpellation om frånvaro i skolan.
- Det fattas pengar, konstaterade Maria Wilje, s.

Det var Åsa Nilser, fp som efter en av den senaste tidens larmrapporter om skolk skrev en interpellation ställd till Maria Wilje, fap. Rapporterna visar att många barn i Sverige nästan inte alls är i skolan, att det finns samband mellan skolk och kriminalitet med mera.
Maria Wilje svarade att frånvaron rapporteras till skoldistrikscheferna och större avvikelser rapporteras till skolnämnden. Hemmet kontaktas och vid utvecklingssamtal diskuteras frånvaron.
På gång är ”Skola24” som är ett webbaserat frånvarosystem. Föräldrar ska kunna logga in och se frånvaron och också göra frånvaroanmälan.

Obligatorisk

Grundskolan är obligatorisk, alla måste gå där. Av Falu kommuns 6 352 grundskoleelever var det 18 elever som hade långvarig frånvaro.
- Procentuellt är det ett litet tal, sa Maria Wilje. Ändå får vi aldrig acceptera att någon elev står utanför skolsystemet.
Hon menade att kännedomen om frånvaron är bra.
- Vi är duktiga på att utreda och skriva rapporter. Men processen avstannar när det är dags för förändring eller utveckling, speciellt om det kostar pengar. Om kommunfullmäktige verkligen menar allvar med att alla Faluns barn har rätt till utbildning, kan ekonomiska prioriteringar göras, sa Maria Wilje.

Lång debatt

Det blev en ganska lång debatt i fullmäktige.
Många politiker sa att det är viktigt att börja tidigt, både i ålder och när skolket inte är så omfattande. Inger Olenius, mp, berättade att många skolor saknar skolkurator, som skulle kunna ta i frånvarande elever och till och med söka upp dem hemma. Claes Mankler, s, sa att han har stora förhoppningar på Faluns nya skolchef som kommer från Hedemora. Där finns ett bra system där många arbetar tillsammans med dessa frågor. Av Maria Wiljes svar framgick också att en hel del nya förslag diskuteras i Falun, bland annat elevhälsoteam, skolform för elever med neuropsykiatriskt funktionshinder, familjecentral mm.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons