Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa väntetider på Folktandvården

/
  • Annika Jansson är verksamhetschef på Folktandvården på Parkgatan, Norslund och Britsarvet säger att hon i dag inte kan svara på hur köerna ser ut och att man prioriterar barn- och ungdomstandvården.

Fyra år. Så lång väntetid är det som längst på folktandvården i dag om man som ny patient kontaktar folktandvården och ska boka en tid. Den längsta väntetiden finns i Borlänge.

Annons

DD ringde till Folktandvårdens mottagningar i Falun och Borlänge kommun och ställde frågan hur lång patientkön är om man som ny patient vill ha en vanlig undersökning. Svaren varierade mellan de olika distrikten och kommunerna. På en mottagning var väntetiden på upp till fyra år, på en annan kunde man genast ta emot patienten.

I Falu kommun har Folktandvården mottagningar i Bjursås, Britsarvet, Norslund, Parkgatan och Svärdsjö. I Borlänge kommun finns mottagningarna på Borlänge sjukhus, Jakobsgårdarna och Kvarnsveden.

Jakobsgårdarna i Borlänge är den mottagning som har längst väntetid i de båda kommunerna. Där uppger man att man inte kan ta emot några nya patienter och den befintliga patientkön beräknas vara upp till fyra år.

På Folktandvården på Borlänge sjukhus uppger man att det är i dagsläget något års väntetid och att det i dagsläget råder stort tryck på mottagningen. När DD kontaktade Folktandvården i Kvarnsveden svarade man att man inte tar emot nya patienter och att kön sedan länge är mättad. På Folktandvården i Kvarnsveden hänvisade man därför till privata tandläkare och erbjöd att hjälpa till med telefonnummer.

I Bjursås uppger man att man ligger i fas med patientlistan.

– Det finns ingen kötid i dag och om det är akut eller om man befinner sig här på semester så kan vi ta emot patienter efter behov. Patienttrycket är ganska jämnt över hela året, säger Anna Nygren, förste sköterska på Folktandvården i Bjursås.

I Svärdsjö upplever man att patientkön inte är något problem.

– Det flyter på bra här och kommer det en ny patient som inte tidigare varit inskriven här så får de en tid så fort vi får möjlighet till det, säger Birgitta Hedman, receptionist och tandsköterska.

När DD kontaktar Folktandvården på Britsarvet i Falun meddelas det att det är väntetid på drygt ett och ett halvt år på grund av personalbrist. Annika Jansson är verksamhetschef på Folktandvården på Parkgatan, Norslund och Britsarvet.

– Jag kan inte svara på hur köerna ser ut i dagsläget. När det dyker upp nya patienter så kan de möjligtvis komma på kort varsel. I första hand har vi barn- och ungdomstandvården, nödvändig tandvård samt akut tandvård, säger Jonsson.

Jonsson säger också att om man byter landsting på grund av flytt gäller inte kösystemet längre. Då ses man som ny patient och kan komma att hamna i patientkö.

– Vi har samtidigt en rådande generationsväxling av tandläkare. Kommer man som nyexaminerad tandläkare så arbetar man inte med samma fart och rutin. Man är däremot ingen dålig tandläkare, utan det tar bara längre tid.

Mer läsning

Annons