Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet rättar fel – efter 50 år

Bättre sent än aldrig.
Efter ett halvt sekel rättar Lantmäteriet till ett fel som berör två fastigheter i Falu kommun. De två, båda med Glamsarvet i fastighetsbeteckningen, har råkat byta namn.

Annons

Det rör sig om Lilla Glamsarvet och Nedre Glamsarvet, båda inom Falu kommuns gränser som under arbetet med att den moderna ekonomiska kartan, 1965, blandades ihop. Två år senre fastställdesd de av dåvarande Svenska ortnamnsarkivet i Uppsala när kartbladet 13F4h Kårarvet publicerades.

Efter 50 år har rätt blivit rätt. Två fastigheter i Falun byter plats med varndra på kartan.

Visserligen har frågan om det verkligen var rätt aktualiserats förr, däribland i samband med fältarbete sommaren 2003. Mer än så blev det aldrig.

Inte förrän nyligen när en anmälan inkom från en av gårdsägarna. Därefter har historiska studier gjorts och därför Lantmäteriets sektionschef för Ortnamn och sekretess, Anders Wike, beslutat att Lilla Glamsarvet och Nedre Glamsarvet byter plats med varandra på kartan.

I ett yttrande från Falu kommun, som inte har några invändningar mot den geografiska rockaden, är en skifteskarta från 1942, den korrekta, framgår av handlingar i ärendet.

Mer läsning

Annons