Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Höglund har skapat ett material som är både lätt och billigt

Annons

Ett nytt slags betongmaterial används sedan i söndags kväll för första gången någonsin och detta i en bardisk i Falun. Den så kallade bubbelbetongen väger bara en bråkdel av vad normal betong väger och kan få stor användning i framtiden. Tack vare ett forskningsanslag från stiftelsen ARQ har han sedan kunnat fortsätta utveckla materialet som anställd på arkitektföretaget White.

Det hela började när den dalabördige arkitekten Lars Höglund vann en tävling och som pris fick åka till Tyskland för att under en vecka jobba med betong i en workshop. Där kom han på idén att på ett nytt sätt gjuta betong med hjälp av bubbelplast. Lars Höglund blev fascinerad av resultatet.
- Just känslan av att ljuset kom från materialet i sig, säger han.

- Det är viktigt att poängtera det, därför att det är så dåligt med forskningspengar inom arkitektbranschen eftersom det är så små företag, säger Lars Höglund.

Ljusegenskaper

Han fick också hjälp av betongexperten Tobias Dahl som är verksam i och runt Tällberg. Efter ett 100-tal gjutningsförsök hittade han till slut en process som han var nöjd med och nu har använt för att skapa en front till en bardisk. Lars Höglund ritade den i våras när hans familj tog över Rådhusterrassen i Falun.
- Det är framför allt de estetiska ljusegenskaperna som jag har koncentrerat mig på. Vi vill skapa unika miljöer och satsa på designen och arkitekturen och göra det till en upplevelse, säger han.

”Väldigt befriande”

Andra fördelar med bubbelbetongen är att den är ungefär lika lätt och billig som masonitskivor. Dessutom har den inte den ekoeffekt som vanlig betong har, utan sprider istället ljudet åt alla håll.
Lars Höglund är glad över att efter två års arbete till slut ha fått fram en riktig produkt.
- Det känns väldigt befriande på ett sätt och väldigt bra. Det är inte en slutprodukt, men det är en milstolpe ändå, säger han.
DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons