Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian Eriksson, socialnämndens ordförande, talar om ökad hotbild

Annons

Våld mot personal ska polisanmälas direkt. Så är policyn i socialförvaltningen. Det säger Lilian Eriksson, m, ordförande i socialnämnden. Och hoten mot de anställda har ökat, upplever hon.

Att personal på återvinningscentraler hotas är något nytt i kommunen. Socialtjänstens personal har däremot utsatts för hot då och då sedan länge och här finns också en tydlig policy, betonar Lilian Eriksson.
- Personal som jobbar för att stå till tjänst för medborgarna i kommunen ska inte behöva utstå sådant beteende.
Förutom polisanmälan finns en rad andra skyddsåtgärder för personal inom socialtjänsten, berättar hon.
- De har två dörrar till sina respektive rum för att snabbt kunna ta sig ut vid kritiska situationer. Finns det risk att en klient blir hotfull ska inte en ensam person möta honom eller henne.
Hon känner till två tillfällen i år när hot mot personal i socialförvaltningen polisanmälts.
Det har också hänt att personal som arbetar på gruppbostäder för psykiskt funktionshindrade blivit utsatta för våld, berättar hon.
- En boende som mår dåligt och är frustrerad kan slå till någon i ren frustration utan att förstå varför. Det kan hända plötsligt. Men det är samma sak här; personalen måste skyddas. Vi försöker se till att det är dubbel bemanning när det finns risk att någon blir våldsam.
- Hoten mot personalen har ökat, en förklaring är att det blivit tuffare i samhället, till exempel när det gäller att få bidrag, säger hon.
KRiSTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons