Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnetgymnasiet bjöd in polisen efter misshandeln av en elev

/

Annons

Lugnetgymnasiet fick igår besök av polis, med anledning av den misshandel som skedde på skolan i måndags.
Det har uppstått rykten och information om hämnd, och rektor Lars-Ove Gradin ville få eleverna att förstå vilka risker och konsekvenser det kan medföra.

Aulan i Lugnetgymnasiet pryds på den vänstra väggen av en målning som skildrar Odysséens tolfte sång, där sjöfararen måste bindas för att stå emot den lockande sången från sirener.
Passande i sammanhanget då skolan vill förhindra att fler elever dras med i alla rykten som florerar, men också med tanke på de polisbilar som rullade upp mot Lugnetgymnasiet igår.

Ingen dataspelsvärld

Rektor Lars-Ove Gradin hade bjudit in polis för att eleverna skulle inse allvaret i det som pågår.
- Vi lever inte i någon dataspelsvärld, det finns risker med att bruka våld och tankar på hämnd är förkastligt.
Bakgrunden till besöket är att en elev på Lugnetgymnasiet, i måndags blev påhoppad och misshandlad av fem elever från en annan skola.
Pojken fördes till sjukhus, men klarade sig utan allvarligare skador.
- Vi vill få föräldrar att uppmärksamma det här och med tanke på det vi hört om gängbildning och hämnd, vill vi att polis ska berätta om erfarenheter och påföljder, fortsätter Lars-Ove Gradin.

Lagen i egna händer

Efter att man samlat elever i aulan förklarar Kent Olander, vid polisens ungdomsgrupp i Falun, att man inte får ta lagen i egna händer.
- Det är vi inom polisen som har monopol på brottsutredningar och våld.
- De som kommer att råka illa ut är ni. Vill man ställa upp för någon gör man det på bästa sätt genom att vittna, eller berätta för någon vad man känner till. Våld föder våld.

Förebygger hämnd

Camilla Behrens, yttre befäl i Dalarna, berättar att polisen vet vilka de misstänkta är.
Att ärendet har lämnats till åklagare och förundersökning blivit inledd.
- Vi kommer för att förebygga hämnd, det kan få förödande konsekvenser om man tillgriper våld. Man ska inte försöka söka upp de här killarna. Det är mycket rykten som går nu, och jag vill försöka avdramatisera det här. Det ligger ofta rädsla bakom sådana här tankar.
Rektor Lars-Ove Gradin berättar för eleverna att han inte kräver att de ska skvallra. Däremot ber han dem argumentera emot om de hör, eller känner till planer på någon form av aktion.
- Det kan vara era kompisar som dras in i det här, och då borde de lyssna på er.
MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons