Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Må solen skina över detta projekt” sa landshövdingen

/
  • Räddningstjänsten och SOS Alarm är i ständigt behov av el och får nu 20 procent av elen från solcellerna på taket.
  • Lars Hedström från Switch Power som har tillverkat och designat solelanläggningen i Falun visade hur en solcellsplatta ser ut.-- Solcellerna har en livslängd på 25 år, berättade han.

Annons

Sveriges största solcellsanläggning finns numera i Falun - på Räddningstjänstens tak!
- Må solen skina över detta projekt, sade landshövdingen Maria Norrfalk och tryckte igång solcellsanläggningen som ska producera 100-120 MWh per år.
Med solceller kan man minska användandet av fossila bränslen och utnyttja en aldrig sinande energikälla, solen.

Svarta, släta plattor pryder taket på Räddningstjänstens station i Bojsenburg. Solcellerna har kommit för att stanna och Falun går främst i ledet för en hållbar utveckling av energikällor. Det har kommunen sett till då man bestämde sig för att bygga en 1 150 kvadratmeter stor solcellsanläggning - den största i Sverige - för att producera grön el. Att det blev på Räddningstjänsten och SOS Alarms tak föll sig praktiskt eftersom dessa är i behov av el alla dagar om året, och har ett solexponerat tak.

Gott exempel

Projektet är ett steg i en miljövänligare riktning.
- Vi måste göra oss av med vårt oljeberoende och hitta nya energikällor. Det känns rätt att Falun föregår med gott exempel, sade landshövdingen Maria Norrfalk som satte igång anläggningen med ett fingertryck.
Solcellsanläggningen har kostat kommunen 7 miljoner att bygga, varav 5 miljoner bekostats av staten. Arbetet utfördes av Falu kommunfastigheter tillsammans med huvudentreprenören Switch Power. Solcellerna som är gjorda av kisel förväntas ha en livslängd på 25 år och ska producera 100 -120 MWh/år med en maximal effekt på 150 kW. Den gröna elen kommer att täcka cirka 20 procent av Räddningstjänsten och SOS Alarm lokalers energibehov. Dagligt överskott kommer distribueras över elnätet och återföras till anläggningen via Falu Energi. Detta sätt att förbruka energi ger heller inget avfall, förrän om 25 år och då i knapp skala eftersom kisel är ett grundämne som kan återvinnas.

Framtidsoptimist

Lars Hedström, Switch Power, är framtidsoptimist. Han tror att ju fler fastighetstillverkare, energiföretag och politiker som engagerar sig i energifrågan desto fortare kommer solenergi bli tillgänglig i större skala också för privatpersoner.
- I Sverige tror man att vi inte har någon sol, men mängden sol är inte mindre här än i Tyskland och där är man världsledande inom solenergi, sade han.
- ”Kan man i Tyskland, kan man i Falun” sa någon till mig, och det är helt rätt inställning, fortsatte Lars Hedström.
Anläggningen kommer också att bli föremål för forskning kring just energi och miljöteknik, för högskolan Dalarna och andra fastighetsägare som vill driva utvecklingen framåt.
Ekonomiskt sett beräknas solenergianläggningen ge avkastning om 10 till 14 år, beroende på prisutvecklingen på el förstås.
- Vi hoppas att detta ska uppmana andra att följa vårt exempel, och att den ständigt strålande solenergin ska nyttjas till fullo, sade Falu kommuns fastighetsingenjör Åke Larsson.
CECILIA BURMAN
023-47500

Mer läsning

Annons