Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnetiska fält från närliggande elledningar stör överkänsliga

Annons

Konstmästargården vid gruvan flyttas cirka 100 meter bort från elledningar och ställverk och närmare Stora stöten.
- En mycket bättre plats. Nu blir det lättare att hyra ut huset som stått tomt en tid, säger Gunnar Sköndahl, vd för Falu Gruva.

I dag står det gulrappade 1700-talshuset alldeles intill ställverket och kraftiga elledningar löper precis intill. Det har också stått tomt sedan en av de anställda i en firma som tidigare hyrde här fick problem på grund av elledningarna, berättar Sköndahl.

Hjälper det att flytta bara 100 meter?
- Ja, vi har mätt upp värdena på de magnetiska fälten och på den nya platsen blir det inget utslag. Dess-utom måste det ju kännas bättre för dem som hyr att inte ha så många elledningar så nära.
Huset byggdes för Christopher Polhem när han utsetts till förste konstmästare. Den titeln hade den som ansvarade för att ta upp malmen ur gruvan och för att ta upp vattnet som var drivkällan. Lin-spel och annat som ingick i systemet kallades konst eftersom det var en del i själva konstruktionen.
Huset flyttades till sin nuvarande plats för 50 år sedan det hamnat för nära kanten till gruvan. Och det ska klara en flytt i dag också trots att det är 400 kvadratmeter stort i ett enda plan; 40 meter långt och 10 meter brett.
- De kommer att lägga järnbalkar under och dra det på stockar, berättar Sköndahl.
Huset ska placeras alldeles på kanten till Stora stöten, mitt emot emaljverkstaden.
- Den personal som kommer att arbeta här får en fantastik utsikt, betonar han.

Täpper til

Men den utsikten går också allmänheten miste om eftersom huset kommer att täppa till den glugg som finns där i dag. En reflexion som också Björn Ekedahl vid Falu Emaljskyltar gör.
- Vi är ju både hyresgäster och falubor och som falubor beklagar vi att man bygger för en uppskattad och lättillgänglig utsikt när det finns alternativ.
Sköndahl menar emellertid att huset blir mer attraktivt och lättare att hyra ut just med utsikten över Stora stöten och den skulle hyresgästerna gå miste om vid en flytt lite längre bort.
- Det här är ett led i de kraftfulla åtgärder vi tar till för att utveckla världsarvet och ekonomin. Det är dessutom viktigt att få ett levande världsarv med kontor och inte bara förråd och museum, säger Sköndahl.
Han tycker också att huset blir en prydnad i sig vid kanten av Stora stöten.
- Vi satsar samtidigt mycket på att allmänheten ska komma så nära Stora stöten som möjligt. Vi ska bland annat bygga en promenadväg på 1,5 kilometer runt området.

Är det inte risk att världsarvskartan och det som utnämndes till världsarv förändras i framtiden om ni börjar flytta hus?
- Nej så lättvindigt får och vill vi inte flytta byggnader. Länsantikvarien har godkänt den här flytten.
Flytten av konstmästargården beräknas kosta två miljoner varav Region Dalarna bistår med hälften.
- Sedan letar vi andra finansiärer som offentliga, stiftelser och andra.
Huset är i bra skick eftersom det renoverats på 2000-talet och hyran som förhoppningsvis kommer in bidrar till att stärka ekonomin för Falu gruva, betonar han.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons