Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många arkeologiska fynd vid utgrävning vid Falan - nu ställs föremålen ut på museet

Annons

Det hittades en hel del arkeologiska fynd vid utgrävningen av kvarteret Falan i vintras.
Några av föremålen ställs nu ut på Dalarnas museum.
- Många kom och tittade på utgrävningen och nu hoppas vi att de även kommer hit, säger arkeologen Eva Carlsson.

I februari och mars gjordes en arkeologisk utgrävning vid kvarteret Falan. Detta var ett led i en kommande byggnation. Vid utgrävningen hittades en rad föremål som nu ställs ut på Dalarnas museum.
- Vi hade tur att vädret var så milt, även om det inte var några perfekta förutsättningar för en arkeologisk utgrävning, säger Eva Carlsson.

Kajkonstruktioner

Föremålen som hittades kommer från 1600- och 1700-talet. Dateringen är ännu inte klar, vilket innebär att det inte går att säga exakt hur gamla föremålen är.
- Det var sjöbotten på platsen förut och därför är föremålen inte så jättegamla. Vi hittade två gamla kajkonstruktioner, en skulle gå parallellt med ån och en vinkelrät. Vinkeln skulle gå ungefär där biografen ligger i dag. Dessutom hittade vi en gammal stenläggning, berättar Eva Carlsson.

Hade ni förväntat er att hitta så pass många föremål?
- Nej, vi hade inte vågat hoppas på så mycket, så vi blev överraskade. Visserligen hade vi kunnat hitta ännu mer, men man måste säga att vi hade tur som hittade så mycket. Det var extra kul att stenläggningen var välbevarad och vällagd, säger Eva Carlsson.

Stort intresse

Utgrävningarna lockade stort intresse från allmänheten. Det är därför som några av de upphittade föremålen nu ställs ut.
- Det kom många och tittade på utgrävningen och nu hoppas vi att de även kommer hit till museet. Utställningen kommer att pågå till november, berättar Eva Carlsson.

PÄR SÖNNERT
023-475 61
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons