Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Wilje vill ha ett frivilligt utvecklingsår i gymnasiet

Annons

I regeringen gymnasieutredningar föreslås flera förändringar. Antalet program ska minska, individuella programmet ska tas bort och grundskolan ska få ansvar för de elever som inte kommer in på gymnasiet.
Skolnämndens ordförande i Falun, Maria Wilje, falupartiet, föreslår i stället ett Utvecklingsår inom gymnasiet som elever kan söka till frivilligt.

- Jag kan inte acceptera att någon elev i Falun ställs utanför skolsystemet utan mitt förslag är att ett Utvecklingsår inrättas inom gymnasieskolan, säger Maria Wilje.
Idén kommer från Irland där det finns ett sådant frivilligt Utvecklingsår.
Alla elever som, oavsett ämne, inte har fullständig betyg från grundskolan, kan söka kursen. Där ska de kunna läsa de ämnen de behöver men de ska också kunna få praktik, studera kärnämnen, karaktärsämnen och livskunskap.

Stimulering

- Strategiskt arbete med livskunskap känns nödvändig för att hjälpa eleven att stärka sin självbild, säger Maria Wilje. Eleven ska stimuleras att känna att det är roligt att gå i skolan.
Bortsett från att eleven får utbildning så känns det viktigt att möta alla elever efter grundskolan på ett bra sätt. Målet med Utvecklingsåret ska vara att komma in på ett gymnasieprogram.
Det finns flera skäl till att Maria Wilje vill lägga detta Utvecklingsår på gymnasiet och inte som ett tionde år inom grundskolan.

EU-pengar

- Genom att lägga utbildningen på gymnasienivå istället för på grundskolenivå antar jag att möjligheten att söka delfinansiering med 50 procent från EU.
I Falun hamnar ansvaret och kostnaden på skolförvaltningen oavsett om verksamheten ligger under grundskolan eller gymnasieskolan.

Utbildning saknas

- Jag tror inte att en 16 åring tycker det är roligt att behöva gå ett år till på grundskolan. På sätt och vis finns redan en 10 årig grundskola genom att i stort sett alla 6-åringar redan går i förskoleklass.
Bland Faluns arbetssökande ungdomar saknar mer än 30 procent fullständig gymnasieutbildning.
Samtidigt uppger Faluns företagare att gymnasieutbildning är ett villkor för att ens komma på anställningsintervju.

Intagningspoäng

Generellt kan man se en trend där intresset för dom praktiska programmen ökar. Detta leder till att intagningspoängen till alla praktiskt program också stiger. I motsvarande grad försämras intagningsmöjligheterna till ett gymnasieprogram för de elever som saknar studiemotivation med teoretiska studier.
I maj 2007 fick gymna- siechefen i uppdrag att utreda Falu Kommuns gymnasieskola i framtiden, han ska också utreda förslaget om ett utvecklingsår.
I maj ska skolnämnden behandla förslaget.
EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons