Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne och sambon drack varje helg

Annons

Ända sedan hon var liten fanns spriten där. Och i magen fanns ångestklumpen. Hon tänkte inte dricka, men när hon trugades att smaka i sena ton-åren var det härligaste hon varit med om. 30 år senare insåg hon att hon var alkoholist och tog kontakt med AA Efter en tid i AA försvann ångesten ur magen.

Marianne är pensionär hon bor i en trevlig lägenhet i Falun. Vi träffas hemma hos henne över en kopp kaffe vid köksbordet. Anledningen till mötet är att AA, Anonyma Alkoholister, i Falu fyller 20 år. En naturlig inledningsfråga blir vad AA betytt för henne.
- Väldigt mycket, säger Marianne. Jag skulle inte ha behållit min nykterhet utan AA. Nu är AA mitt andra hem. Jag går på möten två gånger i veckan och har fått så många verkligt fina vänner där.
På grund av sin uppväxt bestämde hon sig för att aldrig dricka sprit. Men när hon i slutet av tonåren blev bjuden hände något.
- Jag tyckte det var härligt. Det var det bästa jag varit med om, berättar hon.
Trots det levde hon ett ganska vanligt liv och drack när det var fest, som det flesta andra. Hon hann bli nästan 40 år innan det blev problem. Barnen hade flyttat hemifrån, hon arbetade och bodde tillsammans med en man. Varje helg drack de.
- Jag tycket att en helg utan sprit var värdelös, berättar Marianne. Samtidigt tyckte jag också att vi förstörde varje helg med sprit.

Två vinare på en kväll

Så tog det slut med sambon. Marianne tyckte inte om att dricka ensam så nu blev det mer sällan.
- Men varje gång drack jag för mycket, jag hade inga spärrar kvar. Två vinflaskor satte jag lätt i mig på en kväll.
Varje gång det blev fest bestämde hon sig för att dricka måttligt, men det höll aldrig. Av en slump hamnade hon på ett föredrag. En kvinna sa att alkoholism inte i huvudsak var hur mycket eller hur ofta man drack utan vad som händer när man dricker, vilka konsekvenser det får.
- Jag kände igen mig och tänkte att det är därför jag inte kan dricka normalt.
Marianne tog reda på var AA höll till. Hon gick till sitt första möte, jättenervös.
- Jag förstod inte så mycket men hade fått ett råd om att hålla ut. Så jag fortsatte och fortsatte. Nu brukar jag säga att AA är min drog.

Köpte filosofin

I och med att hon tog sin första kontakt med AA slutade hon att dricka och har inte druckit sedan dess.
- Jag köpte deras filosofi på en gång. Jag tänkte att om jag gör som dom så kanske jag lyckas och sedan har jag aldrig slutat.
Hon tycker att hon genom andra fått den erfarenheten att ett återfall ofta börjar med att man slutar gå på AA-möten. Det är en av orsakerna till att hon aldrig slutat. En annan är att hon trivs så bra och blir så glad när nya människor söker sig till AA.
Marianne går gärna på fest.
- Jag gör allt utom dricker alkohol, berättar hon. Jag sjunger snapsvisor, jag skålar i Ramlösa och jag har faktiskt roligare nu är då. Det ger väldigt mycket ångest att supa. Jag mår så mycket bättre nu.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons