Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Hofverberg, utredare, om en sammanslagning

Annons

En kår på runt 5500 studenter får en mycket starkare röst än två mindre. Ett starkt skäl för en sammanslagning, säger Martin Hofverberg som utreder sammanslagningen av kårerna i Falun och Borlänge.

Martin Hofverberg läser ekonomi och organisation vid Uppsala universitet. Där har kåren 35000 medlemmar.
-- Bara 3-4 kårer i landet är i den storleken. De flesta har 6000-10000 och de minsta har runt 1000 medlemmar.
Han har pratat med ett 50-tal personer som är ordförande i utskott och föreningar i kårerna i Falun och Borlänge och fått idel positiv respons på en sammanslagning.
-- Men det är mycket känslor, flera olika kulturer och förhållningssätt med i bilden. Därför är det viktigt att gå igenom allt så att de bägge kårerna får en rättvis behandling.
Han beräknar att ett 100-tal poster besätts av studenter i Falun och Borlänge i utskott, föreningar och fullmäktige. Vid en sammanslagning försvinner ett fullmäktige på 25 personer, kårens högsta beslutande organ, samt en styrelse på 11-12 personer.
Det innebär färre studenter på dubbla poster och det är positivt, betonar han.
-- Men det viktiga är att kåren kommer att tala med en starkare röst, både mot kommunerna och högskolan. I dag måste två olika organisationer koordineras.
Den nya kåren med arbetsnamnet Dalarnas studentkår kommer att hålla till i kårhuset i Falun.
-- Men kåren kommer att ha tillgång till Tenoren i Borlänge tills utredningen om högskolans samlokalisering är klar. Och de runt 500 studenter som blir kvar i Borlänge ska givetvis garanteras service, tillgång till lokal och kårpub även i fortsättningen.
Det blir kårfullmäktige i Falun och Borlänge som fattar beslutet om en sammanslagning om två respektive tre veckor.KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons